Hirdetés

A DEA is kémkedik az amerikaiak után



|

Csak ők nem a terroristák, az EU vagy az ENSZ, hanem a drogfogyasztók és a dealerek hívásaira kíváncsiak.

Hirdetés

Újabb csontváz szédült ki az Egyesült Államok kormányának szekrényéből: ezúttal a Kábítószer-ellenes Hivatalról (Drug Enforcement Administration, DEA) derült ki, hogy szorgosan gyűjti az amerikai állampolgárok hívásinformációit.

A New York Times (NYT) kedden számolt be róla, hogy a belbiztonságért felelős NSA-hoz hasonlóan a DEA is évek óta hozzáfér a telefonbeszélgetések metaadataihoz. Persze, a hivatal nem a terroristákat hajkurássza: a drogfogyasztással és terjesztéssel kapcsolatos nyomozás során használják fel az ebül szerzett információkat.

A lap értesülései szerint a DEA 2007-ben kezdte az adatgyűjtést. Az ügynökök alapos munkát végeztek, még 26 évvel ezelőtti telefonhívások adatai is megtalálhatók a cég adatbázisában. (Összehasonlításképpen, az NSA legfeljebb öt évig őrzi meg az infókat.)

Hirdetés

A Hemisphere projekt fedőnevű program a szövetségi és állami rendvédelmi szervezetek együttműködésével jött létre. Azért az AT&T telefontársaság is besegített – az NYT értesülései szerint a szolgáltató delegáltjai ott ülnek a DEA irodáiban, hogy szükség gyors hozzáférést biztosítsanak az ügynököknek a telefonadatokhoz. Az adatgyűjtéshez állítólag még bírói végzés sem kell; a program annyira titkos, hogy a nyomozókat „külön parancsban utasították arra, hogy egyetlen hivatalos dokumentumban se hivatkozzanak a Hemisphere-re”.

A szigorúan titkos programot Drew Hendricks emberi jogi aktivista leplezte le, miután egy sor adatkérés benyújtása után végre hozzájutott egy részletes prezentációhoz. A Hemisphere keretében állítólag az AT&T switchein átmenő teljes adatforgalmat monitorozzák – köztük azokat a hívásokat is, amelyeket más szolgáltatók ügyfelei bonyolítanak. A DEA rendszere szinte egy az egyben úgy működik, mint az NSA-dragnet, az egyetlen lényeges különbség az, hogy az adatbázisokat a telefontársaság munkatársai kezelik, így az ügynökök közvetlenül nem férhetnek hozzá az ott tárolt információkhoz.

A most kiszivárgott prezentáció szerint a rendszer igen hatékonyan működik: egy 2011-es, a Hell's Angels tagjai elleni akció során is nagy hasznát vették.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.