Hirdetés

A Facebookon nyomoz utánunk az adóhatóság

|

Az amerikai adóhivatal a teljes közösségi médiát átkutatja utánunk.

Hirdetés

Bár egy ideje már sokan hangsúlyozzák, hogy érdemes meggondolni, mit teszünk közzé magunkról a közösségi oldalakon, a trend mégis folytatódik. Az emberek az életük minden részletét közzéteszik az olyan oldalakon, mint a Facebook, az Instagram és a Twitter. Legyen szó nyaralásról, munkahelyi sikerekről, egy új házról, autóról, telefonról. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy mindezt nemcsak az ismerősök követik figyelemmel, hanem olyan szervezetek is, mint például az amerikai adóhivatal. 

Hirdetés

Az IRS nagyszabású hadjáratot indított, amelynek keretében a közösségi oldalakon keresztül akarja nyakon csípni az adókerülőket. Évente nagyjából 300 milliárd be nem fizetett adódollárról van szó, amire a költségcsökkentések miatt adatbányászat keretében akarnak rábukkanni. 

Az interneten keringő adatokat az online aktivitást követő eszközökkel is át tudják futni, majd a kiszűrt anyagokat hozzárendelik az egyes emberekhez, és összevetik azokat a biztosítási, egészségügyi, banki és vagyoni adataikkal. A hivatalos álláspont szerint jelenleg még csak a nyilvános adatainkban kutakodnak, de az adókerülőknek jobb óvatosnak lenni. Az IRS fenntartja a jogot a közösségi fiókok privát tartalmainak és levelezéseinek a közvetlen átkutatására. Először ezt az e-mailekre is kiterjesztették, de a civiljogi szervezetek nyomására némileg enyhítettek a döntésükön, és ez utóbbiakhoz már bírósági engedély is kell. 

Természetesen minden bizonnyal nem telik sok időbe, hogy az amerikai adóhivatal módszereit a többi országban működő hasonló hatóságok is átvegyék. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.