Hirdetés

A fiatalok elpártoltak a blogoktól



|

A közösségi oldalak mellett egyre kevésbé csábító a blog. Az idősebb amerikaiak kezdenek rákapni a Facebookra.

Hirdetés

A Pew Internet kutatóintézet friss amerikai jelentése alapján a közösségi oldalak megjelenésével alaposan lecsökkent a fiatalok blogírási kedve. Míg 2008 végén a 18-33 éves korosztályból minden ötödik (20 százalék) internetező rendelkezett saját, gyakran frissített bloggal, addig ezen összeg tavaly nyárra 18 százalékra esett vissza.

 

 

A blogok szempontjából a helyzet még drasztikusabb az ezredforduló környékén született 12-17 éves tiniknél, amely korosztály tagjainak csak 14 százaléka vezet blogot, szemben a 2006-ban mért 28 százalékos értékkel. Az ezredforduló környékén születettek körében ezzel párhuzamosan 10 százalékkal nőtt a közösségi oldalak felhasználóinak a száma, így vélhetően a blogoktól a Facebook és a Twitter szolgáltatására költöztek át a tinik, hogy ott osszák meg életük fontos eseményeit.

Ezzel együtt a blogokat nem szabad temetni, mivel összességében a teljes felnőtt lakosságnak tavaly nyáron immár a 14 százaléka vezetett blogot, szemben a 2008 végén mért 11 százalékkal. Az X generáció (34-45) tagjainak 16 százaléka blogol, szemben a korábban mért 10 százalékkal. A 46-64 évesek között pedig 11 százalékos az elektronikus napló vezetési hajlandóság. Nézzük, hogy korosztályok alapján miként alakulnak az internet-használati szokások!

 


A közösségi oldalak egyébként az idősebbek körében is egyre népszerűbbek. A 46-64 évesek korcsoportjában több mint 25 százalékos volt e szolgáltatások bővülése, míg a legnagyobb növekedés a 74 éven felülieknek köszönhető: esetükben a 2008-as 4 százalékról 16 százalékra nőtt a közösségi oldalak felhasználóinak a száma, amely négyszeres növekedésnek felel meg.

Végezetül annyit mindenképpen szeretnénk megjegyezni, hogy habár az Egyesült Államok népességének az internet-használati szokásait térképezték fel a Pew kutatói, könnyen elképzelhető, hogy (idővel) hazánkban is hasonló tendenciák érvényesülhetnek, hiszen a Facebook és a Twitter - illetve a hazai Yamm.hu - hatalmas népszerűségnek örvend a tinik körében, míg blogíró tizenévesekről kevesebbet hallani a mai felgyorsult világban. Arról nem is beszélve, hogy a blogok nem mobil-kompatibilisek.

Diagramok forrása
: pewinternet.org

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.