Hirdetés

A GCHQ webkamerán keresztül kukkolta a felhasználókat



|

A Guardian szerint a brit hírszerzés egy Optic Nerve nevű program segítségével több millió Yahoo-felhasználó képeit gyűjtötte össze.

Hirdetés

A Guardian szerint a „brit NSA”, a GCHQ 2008 és 2012 között több millió internet-felhasználó webkamerával készített fotóit gyűjtötte össze egy Optic Nerve nevű program segítségével. A képekhez, amelyeket metaadatok gyűjtésére és egy arcfelismerő technológia tesztelésére használtak, a Yahoo csevegőprogramján keresztül fértek hozzá. Az akció célja állítólag a feltételezett terroristák kiszűrése volt. A Yahoo tagadja, hogy tudott volna az adatgyűjtésről, és „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a programot.

Hirdetés

A Guardain szerint az akcióban az NSA is részt vett. Az Optic Nerve ötpercenként képernyőfelvételeket készített a felhasználók hírfolyamáról; a képek a GCHQ adatbázisaiba kerültek.

Az ügynökség nem volt hajlandó érdemben kommentálni a brit lap hírét, mindössze annyit mondtak, hogy tevékenységüket minden esetben „a szigorú jogi szabályozás szem előtt tartásával” végzik. A lap azt írja, hogy a GCHQ elemzése szerint „meglepően sok ember használja a webkamerás beszélgetéseket arra, hogy intim testrészeit mutogassa”. A hírszerzők becslése szerint az összegyűjtött fotók 3-11 százaléka szexuális tartalmú volt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.