Hirdetés

A Gmailt is elérte a kínai tűzfal



|

Az arab tavasz Kínára is hatással lehet, így félelmében a kormányzat megpróbálja megbénítani a Gmailt.

Hirdetés

A Google tájékoztatása szerint a kínai kormányzat blokkolja a Gmail levelezőrendszer elérését az állampolgárai számára, úgy hogy az látszólag az üzemeltető hibájának tűnjék. Az IDG New Service beszámolója szerint az elmúlt hetekben a kínai Gmail felhasználók csak nagy nehezen tudták elérni a fiókjukat, amelyet követően a mikroblog oldalakat elárasztották a kommunista országból érkező panaszok a levelezőrendszer lassúságával kapcsolatban.

 

 



A Google közlése alapján a hiba nem a szolgáltatásuknál keresendő, hanem vádjaik alapján a kínai kormány az, amely megbénítja a Gmail működését. "A mi oldalunkon nincs semmilyen technikai probléma. Folyamatosan figyeljük a szolgáltatást. Ez egy kormányzati blokád, amelyet gondosan úgy terveztek meg, hogy az a mi hibánknak látszódjon kifelé" - nyilatkozta a Google szóvivője.

A gyanú szerint a kínai hatalom a Gmail blokkolásával szeretné megakadályozni, hogy a "Jázmin forradalom" fogalma és létezése még inkább elterjedjen. Utóbbi mozgalom az egyiptomi és tunéziai megmozdulások hírére az utóbbi hetekben futótűzként terjedt az ország online lakosai között, az arab országokhoz hasonló felkelésre buzdítva a kínai népet. 

Szakértők szerint a hatalom félelmei miatt néhány hete a "jázmin" és az észak-afrikai térségben történt megmozdulásokkal kapcsolatos kulcsszavakat már cenzúrázzák az országban. A hírek szerint ezen felül a kormány több aktivistát is letartoztatott, megfélemlítettek külföldi újságírókat, s több katonát is az utcákra rendeltek, hogy meg tudjanak előzni egy egyiptomihoz hasonló felkelést.

A Gmail levelezőrendszer és ezzel együtt a Google nem elsőként került szembe a Kínai kormánnyal. 2009 decemberében ugyanis a gyanú szerint az ország hackerei támadást indítottak a Gmail ellen, amelyre válaszul a Google egy időre letiltotta a cenzúrát a kínai keresőjében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.