Hirdetés

A Google csendesen faragja a táblagépes Chrome OS-t



|

Bekerült a kódba az érintésérzékeny képernyő kezelése.

Hirdetés

A hírek szerint a Google Chrome OS forráskódja alapján a programozók már a rendszer táblagépes, érintéssel kezelhető változatán dolgoznak. Konkrét erre utaló jel a kódban, hogy a böngésző nem pusztán CrOS-ként, hanem CrOS Touch gyanánt azonosítja magát, ami a fejlesztői napló bejegyzése szerint azt szolgálja, hogy a szerver eleve érintős Chrome OS-re optimalizált oldalt küldhessen. Megjelentek SVG formátumban megrajzolt, azaz vektor alapú képernyős nyomógombok, mint a tab, a shift és több egyéb gomb, melyek az érintőképernyős billentyűzethez elengedhetetlenek. Egyúttal megnövelték a szabad területeket a böngésző kezelőgombjainak környezetében, hogy megkönnyítsék a pontos érintés alapú kezelést.

 

 

 

Persze ez nem meglepetés, hiszen maga a Google már egy éve készített olyan koncepciófotókat, melyen a Chrome OS fut egy táblagépen. A friss fejlemények azonban jelzik, hogy a táblás Chrome OS nem csak egy távlati koncepció, hanem a rövid távú tervek között szerepel.

 

 

 

 

A Google egyelőre nem tett közzé semmilyen ütemtervet ezzel kapcsolatban. Mint azt a cég nyilatkozatában kifejtette, a Chrome OS-t kezdettől fogva úgy tervezték, hogy az változatos környezetben, több különféle platformon fog futni. A Google azt várja, hogy a gyártók különféle készülékeket jelentetnek majd meg Chrome OS alapokon, de az induló kiadással mindenképpen a noteszgépeket célozzák meg a fejlesztők.

 

Kicsit összezavarja a helyzetet, ha táblagépeken is kezelhető lesz a Chrome OS, hiszen az Android táblagépes kiadása, a Honeycomb épp most indul a piacon a Motorola Xoom motorjaként, mint olyan operációs rendszer, mely egy az egyben szembe állítható az Apple iOS4-el és az iPad-del.

 

Ma egyértelműen a Honeycomb a Google tábla rendszere, hiszen e téren a Chrome OS még csak fejlesztés alatt áll. Ugyanakkor nem lenne indokolatlan, ha a gyártó szándékosan kínálna idővel kétféle megközelítést, egy fogyasztói tábla operációs rendszer (ugye ez a Honeycomb) és egy vállalati vagy publikus felhő alapú, munkára hivatott megoldás (ez lenne a Chrome OS Touch) között választhatna a piac. Sergey Brin, a Google társalapítója szerint pedig idővel egybe is olvadna a két rendszer.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.