Hirdetés

A Google Earth az égbe tekint



|

A Google Earth új szolgáltatása révén túlléphet a földi dolgokon, mostantól a világűrt is felfedezheti számítógépe előtt ülve. A Google bejelentette a Sky-t, amivel megnézhetik, hogyan néz ki a csillagos égbolt bolygónk felszínéről nézve.

Hirdetés

A Sky-jal a Google Earth felhasználói szabadon átszelhetik Földünk egét, így megtekinthetnek 100 millió csillagot és és elnavigálhatnak 200 millió galaxis között. A nagy felbontású képek és a különféle információs rétegek különleges teret nyújtanak a világűr jobb megismeréséhez és tanulmányozásához - ehhez mindössze a Google Earth View menüjében a Switch to Sky gombra kell kattintani. A kezelőfelület és a navigáció megegyeznek a korábbiakkal.

 

orioncsillagkod_kicsi_resize.jpg

 

A Sky részeként a Google 7 új információs réteget készített, amelyek különböző égi jelenségek megismerését könnyítik meg:

 

  • Csillagképek - A Constellations réteg a Cassiopeiától az Andromédáig a csillagképek egymáshoz tartozó pontjait kapcsolja össze és neveiket tünteti fel. A felhasználók további érdekes információkat tudhatnak meg azokról a csillagokról, amelyek kedvenc csillagképeiket alkotják.
  • Amatőr csillagászat - A Backyard Astronomy rétegben a felhasználók számos információt találhatnak a csillagokról, galaxisokról és a szabad szemmel, általános vagy kisebb csillagászati távcsővel látható csillagködökről. Ez különösen az amatőr csillagászok számára hasznos, akik jól szerkesztett formában férhetnek hozzá az éjszakai égről szóló információkhoz.
  • A Hubble űrteleszkóp képei - A HST (Hubble Space Telescope) rétegben 129 csodálatosan szép nagyfelbontású kép található, amelyet a NASA Földünk körül keringő Hubble űrteleszkópja készített.
  • Hold - A Moon rétegben különböző animációk láthatók a holdfázisokról és égi követőnk pozíciójáról.
  • Bolygók - A Planets réteg naprendszerünk 7 másik bolygóját mutatja be alaposabban, miközben felrajzolja a következő 2 hónapra kiszámított pályájukat.
  • Felhasználói kézikönyv a galaxisokhoz - A Users Guide to Galaxies réteg lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy virtuális túrán vegyenek részt a különböző galaxisokban az Ursa Minor törpegalaxistól a Tejútig.
  • Egy csillag élete - A Life of a Star réteg végigvezeti a felhasználókat egy csillag teljes életciklusán születésétől a haláláig.

A Sky-t különböző tudományos forrásokból (pl. a Space Telescope Science Institute-ból, a Sloan Digital Sky Survey-ből, a Digital Sky Survey Consortium-tól, a CalTech Palomar Obszervatóriumtól, az Egyesült Királyság Csillagászati Technológiai Központjától és az Anglo-Australian Obszervatóriumból) származó képek összegyűjtésével a Google pittsburghi fejlesztőcsapata hozta létre. A kezdeményezés megszületésében fontos szerepet játszott, hogy a Washingtoni Egyetem részt vett a Google Visiting Faculty programjában, amelynek keretében vezető tudósok látogatták meg a Google-t, ahol mintegy 6-12 hónapon át folytathatták kutatásaikat.

 

bodespiralisgalaxisa_kicsi_resize.jpg

 

Korábban soha nem volt ennyire egyszerűen elérhető a teljes égbolt térképe. Bárki, akit érdekelnek az Univerzum csodái, megnézheti például, hogy pontosan merre találhatók a Hubble által lefotózott csodálatos jelenségek. A Google Earth Sky nézete segítségével jobban megérthetővé válik a világegyetem, hiszen egy számítógép segítségével mostantól bárki tanulmányozhatja," mondta Dr. Carol Christian, aki Dr. Alberto Conti-val együtt vezeti a Space Telescope Science Institute Sky-jal foglalkozó csapatát.

 

orvenygalaxis_kicsi_resize.jpg

 

A bejelentést megelőző hónapban a Google Earth-ben már elérhetővé vált a NASA-rétegek egy csoportja. A csoport három fő alkotóelemből áll: az űrhajósok Földről készített fotóiból, a műholdas képekből és a Föld városainak fényeiből. Az első réteg segítségével megtudhatjuk, hogyan nézett ki bolygónk az űrből az 1960-as években, a második réteg képei hosszabb időszakot ölelnek fel, míg a harmadik a jól kivilágított városokra koncentrál.

 

A Sky nézet Google Earth-ben való eléréséhez a felhasználóknak le kell tölteniük a program legfrissebb változatát. Az új funkció az Earth mind a 13 nyelvén elérhető lesz.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.