Hirdetés

A Google és Franciaország egymást fenyegetik



|

Ha a keresőcégeknek fizetni kell a tartalomért, a Google kizárja a francia médiát.

Hirdetés

A Google azzal fenyegeti a francia médiát, hogy kizárja az oldalaikat a keresési találatokból, amennyiben Franciaországban életbe lép a törvény, amely szerint a keresőcégeknek fizetniük kell a tartalomért. A francia kiadók azért is igyekeznek megfizettetni a Google-t, hogy mindig, amikor valaki rajtuk keresztül jut el a cikkekhez, minden egyes alkalommal bevételre tegyenek szert. A kiadók igazságtalannak tartják, hogy a Google a hírek utáni keresésekből hirdetési bevételhez jut.

 

Aurelie Flippetti, Franciaország kulturális minisztere támogatja a kiadókat, és egyetért a tervezett törvénnyel. A Google azonban olyannyira más állásponton van, hogy egy levelet juttatott el több miniszteri hivatalba is, amelyben a törvényt vitatják. A vállalat franciaországi részlege havonta 4 milliárd kattintást irányít át a francia médiához, és korábban azt mondta, hogy a fontos adatforgalomból való hasznon káros lenne az internetre, a felhasználóira és a híroldalakra is.

 

Több európai ország is hasonló tervezeten dolgozik. Németországban például elkészítettek (ám el még nem fogadtak) egy olyat, amely szerint a kiadványokat internetes szerzői jog illeti, a Google-nek pedig fizetnie kellene, hogy ezeket kilistázhassa. 2011-ben a belgáknak volt hasonló, törvény erejű lépése, aminek a következménye, hogy a népszerű oldalak (Le Soir, La Libre Belgique), többé nem jelennek meg a Google keresőjében.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.