Hirdetés

A Google Gmail az adatvédők célkeresztjében



|

Hirdetés

28 adatvédő és jogvédő csoport kedden levelet írt a Google alapítóinak, Sergey Brinnek és Larra Page-nek, amelyben azt kérik, gondolják meg a szolgáltatás beindítását, amely szerintük potenciálisan veszélyes precedenst teremthet a magánközlemények automatikus szűrésére, és mint ilyen, ellentétben van az európai adatvédelmi törvényekkel.

Az aláírók között megtalálható a World Privacy Forum, a Privacy Rights Clearinghouse, a Bits of Freedom, az Amerikai Fogyasztói Szövetség, az EPIC és a Privacy International.
Amikor a Google március 31-én hírt adott a Gmail szolgáltatásról, közölték, hogy vizsgálni fogják minden bejövő e-mail tartalmát, hogy a megfelelő hirdetést tudják mellé elhelyezni, ami a levélírók szerint rossz ötlet, mert „a bizalmas levelekbe beleolvasni sérti az e-mail szolgáltató iránti magától értetődő bizalmat”. Sok e-mail rendszer már most is vizsgálja a levelek tartalmát, hogy blokkolhassa a kéretlen reklámleveleket, de a hirdetések levélbe helyezése alapvetően különbözik a vírusok vagy spamek eltávolításától. A hirdetések behelyezése címtárak, adatbázisok és naplók egész láncolatát igényli, ugyanakkor az így kialakuló adatbázis bármikor összevethető a Google kereső oldalán vagy Orkut webhelyén gyűjtött adatokkal.

A Google alelnöke, Wayne Rosing megpróbálta megnyugtatni a tiltakozókat, hogy a felhasználó nevét nem küldik meg a reklámszervernek, és amikor a levelet a rendszer elemzi, nem figyeli se a feladó, se a címzett mezőt, csak az e-mail szövegét. De a levelet nemcsak szűri a rendszer, hanem indexálja is, és esetleg az államot érdekelheti, hogy egy adott szó előfordul-e a mutatóban, és ha igen, ki használta, fűzi tovább a gondolatot Maurice Wessling, a Bits of Freedom képviselője. mint ahogy elég rémisztő az a perspektíva is, hogy egy-egy felhasználó egy gigabájtnyi online tárhelyet kap, tehát gyakorlatilag soha nem kell törölnie semmilyen levelét - de a Gmail webhely adatvédelmi közleménye jelzi, ha esetleg a felhasználó törli is, a rendszer a törölt levelet is tovább tárolja, az után is, hogy a felhasználó megszűntette a postafiókját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.