Hirdetés

A Google könyvtárosnak áll



|

A Google Book Search-csel számtalan régebbi könyv válik letölthetővé

Hirdetés

Mától kezdve a Google Book Search segítségével a netezők letölthetik a világ leghíresebb könyveinek egy részét. A Google Book Search több, mint a neten fellelhető többi online könyvtár: nem kell tudnunk a keresett könyv címét vagy íróját, elég egy jellegzetes mondatra vagy kifejezésre keresnünk.

Könyvtári partnereivel együttműködve a Google tovább bővíti azon könyvek listáját, amelyek szabadon másolhatók, nem tartoznak már szerzői jogi védelem alá. A felhasználók továbbra is a Google Book Search-ön kereshetnek rá ezekre a könyvekre, de mostantól letölthetik és ki is nyomtathatják őket. A kereshető könyvek köre nem korlátozódik csak az angol nyelvűekre, a szolgáltatás indulásakor rengeteg klasszikus található meg itt eredeti nyelvén, köztük magyarok is.

„Az adatbázisban jól ismert klasszikus művek, és a legkülönbözőbb témákkal foglalkozó szinte teljesen ismeretlen könyvek is megtalálhatók,” mondta Sid Verba, a Harvard Egyetem Könyvtárának igazgatója. Az intézmény a Google Books Library projektjének partnere. „Mióta az emberek a könyvek teljes tartalmára rákereshetnek az interneten, olyan történelmi eseményekre, személyekre, helyekre vagy problémákra bukkanhatnak, amelyek korábban nem voltak hozzáférhetők. Ami valaha csupán óriási kutatókönyvtárak mélyén volt fellelhető, most egyszerűen megtalálható és elolvasható bárki által.”

A teljes könyvek megtalálása érdekében a felhasználók kiválaszthatják a „Full view” opciót a Google Book Search-ön, majd pedig a „Download” gombra kattintással tölthetik le azokat PDF formátumban a gépükre. A szerzői jogvédelem alá eső könyvek nem elérhetők ily módon sem, a kiadó hozzájárulása nélkül mindössze alapvető bibliográfiai információk és kisebb részleteik publikálhatók.

A Google célja ezzel, hogy minél több emberrel megismertesse a világ legkülönbözőbb könyveit – akár ismert, akár ismeretlen munkákról van szó. Tegyen egy próbát és folytassa az olvasást!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.