Hirdetés

A HP bemutatta első linuxos laptopját



|

Hirdetés

A Compaq nx5000 modellt a San Francisco-i LinuxWorld kiállításon és vásáron mutatták be Martin Fink, a HP Linuxért felelős alelnökének előadása alatt. Fink hangsúlyozta, hogy „ez lesz az az év, amikor a Linux megelőzi a Macet asztali környezetben, s ezt a folyamatot talán a laptopok is segítik”. Az IDC úgy látja, hogy ez már meg is történt. „A Linux a második helyet foglalta el az asztali operációs rendszerek piacán 2003-ban”, fogalmazott az IDC egyik vezető elemzője, Dan Kusnetzky egy nemrég adott interjúban.

A folyamathoz azonban időre volt szükség, mert az IBM 2000 végén már próbálkozott linuxos noteszgépekkel, de végül visszavonta a piacról az A20 és a T20 modelleket. Kusnetzky szerint viszont 2007-re az eladott asztali gépek 6 százaléka már Linuxot fog futtatni. Az 1150 dollárról induló nx5000 vagy Celeron vagy Pentium processzorra épül, kijelzője 15 hüvelykes, merevlemezének kapacitása 30 és 60 gigabájt között van. A telepített Linux verzió a Novell SuSE Linux 9.1, amit az Open Office irodai alkalmazáscsomag egészít ki. A notesz kapható Windows XP verzióban is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.