Hirdetés

A HP és az Intel biztos a 64 bites forradalomban



|

Hirdetés

Az óriáscég vezetői úgy gondolják, az Intel új 64 bites processzorai új távlatokat nyitnak meg a nagyteljesítményű üzleti gépek terén. Az IA-64 arhitektúra szerintük forradalmi változások alapjául szolgálhat. A HP, amely segédkezett az Intel új IA-64 arhitektúrájának, valamint az Itanium processzornak a kifejlesztésében, három Itanium-alapú rendszert mutatott be kedden. A HP Workstation i2000 munkaállomás egy- vagy kétprocesszoros változatban lesz kapható, a HP Server rx4610 maximum 4, a HP Server rx9610 pedig maximum 16 Itanium processzorral rendelhető.

"Az új gépek bemutatása nemhogy fontos számunkra, hanem egyenesen kritikus" - mondta Paul Otellini, az Intel Arhitecture Group vezérigazgatója a nagy számítógépgyártók Itanium-alapú rendszereinek bemutatását követően. "Ezek az arhitektúrák 10-20 évig használatban lesznek." Otellini szerint az Itanium rendszerek olyan vállalati alkalmazásokhoz lettek kifejlesztve, mint a nagyméretű adatbázisok kezelése, a tudományos kutatómunka, vagy a CAD tervezés. Az Itanium rendszereknek ezenkívül erőssége az SSL tranzakciók titkosítása és visszanyerése is. Mindenesetre várhatóan nem lepik el a piacot az Itanium-alapú számítógépek. "Az Itanium hatása nem fog egyből megmutatkozni a piacon" - mondta Otellini.

"Néhány felhasználó át fog váltani a közeljövőben az Itanium rendszerekre, néhány nem" - mondta Duane Zitzner, a HP ügyvezető elnöke. "A felhasználók számos területen alkalmazni fogják /az Itanium-alapú gépeket/." Mindenesetre a második generációs IA-64 CPU, a McKinley hamarosan követni fogja az Itaniumot megjelenésével. Otellini szerint a McKinley processzor mintái az év végén, a kész rendszerek a jövő év elején jelennek meg.

"A megszokott fejlesztési utat követjük az Itaniumtól a McKinley-ig is" - mondta Otellini. A McKinley lapkára integrált cache-je nagyobb lesz, ráadásul a processzor már az InfiniBand termékek képességeinek kihasználására is fel lesz készítve, amelyek az év végén jelennek meg. Az InfiniBand egy, az USB-hez hasonló technológia aszerverek számára, de miközben az USB adatátviteli sebessége 12 MB/s, addig az InfiniBand 2,5 GB adatot továbbít másodpercenként.

A HP három új Itanium rendszere június 11-én, június legvégén, illetve augusztusban jelenik meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.