Hirdetés

A Jobbik és Orbán foglalkoztatja a magyart



|

Az Oxfordi Egyetem kutatásai szerint a magyar Wikipedia legvitatottabb és legaktívabb bejegyzései között ott van még a cigánybűnözés, a Magyar Gárda, Gyurcsány Ferenc beszéde és a radikális jobboldal is.

Hirdetés

Az Oxfordi Egyetem úgy döntött, három másik intézmény segítségével megvizsgálja a Wikipediát, pontosabban azt, hogy az emberek a világon melyik bejegyzéseket nézik és szerkesztik a leggyakrabban. Ebből kiderült az is, hogy melyek a legellentmondásosabb anyagok és témák, amelyekért szó szerint csatáznak a szerkesztők a bekerülő tartalom érdekében. A kutatók összesen 10 nyelvi kiadást vizsgáltak, több milliónyi oldallal. 

Az angol nyelvű kiadásban George W. Bush, az anarchizmus és Mohamed vitték a pálmát, a 10 nyelvi kiadás összesítését nézve pedig a legaktívabb és legvitatottabb témák Izrael, Adolf Hitler, a holokauszt és isten voltak.

 

 

A szakértők az eredményeket az alapján összesítették, hogy milyen előzményei és jegyzőkönyvei voltak az egyes témáknak, bejegyzéseknek. A vizsgálatok szerint nagyon gyakori, hogy az egyik szerkesztő likvidálja a másik munkáját, így visszaállítva egy korábbi, neki tetsző állapotra. Ezzel a felek egymás között szerkesztői háborút vívnak, állandó jelleggel. A kutatók azért nem a frissítések és a változtatások listáit követték, mert ezek egyszerűen egy gyorsan fejlődő témát is jelenthetnek. 

A statisztikák szerint előfordulnak olyan elemek, amelyek minden nyelven nagy vitára adnak okot. Jézus például a 10 toplistából 4-en szerepelt. Az eredmények ugyanakkor rávilágítottak arra, hogy regionális különbségek is vannak, méghozzá nem is kevés. Ezeket az eltérő nyelvű kiadások között lehetett felfedezni. 

 

 

A perzsa nyelvű kiadásban a legnagyobb hadszíntér az iráni politikai berendezkedés, a cseheknél viszont a szexualitás az a téma, ami miatt érdemes virtuális csatát vívni. A spanyoloknál érdekes módon a futballcsapatok váltják ki a legtöbb indulatot és a legszélsőségesebb véleményeket, míg a franciáknál Ségoléne Royal szocialista politikus a legfelkapottabb. A németeknél furcsa módon Horváthország, a szcientológia és a szeptemberi 11-i összeesküvés az első. 

Mi a helyzet Magyarországon? Hazánkban is a regionális különbségek a mérvadóak, így meglehetősen egyedi toplistát sikerült összeállítani az oxfordi kutatóknak. Magyarországon több mint 645 000 ember háborúzik egymással azért, hogy az általa helyesnek vélt forgatókönyv szerepeljen az enciklopédián. Magyarországot a csehekkel és a románokkal közös csoportba téve kiderült, hogy a három nemzetnél legelöl a fentebb említett Izrael, Adolf Hitler és a holokauszt hármas van. 

 

 

Ha kizárólag Magyarországot nézzük, akkor a toplistát a cigánybűnözés témája vezeti. A második az ateizmus, míg a dobogó harmadik foka a magyar radikális jobboldalnak jutott. Nagyon szeretünk még vitázni Orbán Viktoron, a Magyar Gárdán, az őszödi beszéden, és a Mortimer-ügyön. A top 10-ben szerepel még a magyar szélsőjobboldal, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és Polgár Tamás

Az egyetem kutatói azt tervezik, hogy a jövőben is figyelik a kiválasztott több millió szócikket, és később azt is elemzik, hogy a mostani eredmények miként változnak az idő múlásával. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.