Hirdetés

A Joomla!Napon jártunk



|

Október 9-én, szombaton került megrendezésre az idei Joomla!Nap Budapesten, a CEU Konferencia Központban. Érdekes dolgokat hallottunk a találkozón, melynek színvonalát a belga Janssens testvérpár előadásai emelték.

Hirdetés

Nyitó előadásában Tóth Tibor rámutatott arra, hogy az évek folyamán a szöveges tartalom kibővült a képekkel és a videóval. Ehhez a Joomla! alaprendszer önmagában már kevés. Több bővítménnyel megoldható ez, ám előfordulhat, hogy a kiszemelt kiegészítők nem fognak jól együttműködni egymással. Egy alternatíva a német YOOtheme ZOO 2 komponense, melyen belül külön alkalmazások futtathatók, s importálható a tartalom.

Gombos Zsolt, az OMA egyik alapítója javasolta, tegyük weblapunkat ergonomikussá, mert a nüansznyi hibáktól, mint egy kártyavár, összedőlhet a rendszer. Rendkívül tanulságos volt a résztvevők által előzőleg beküldött Joomla-weblapok közül a kiválasztottak elemzése.

 

A délutáni program rövid élménybeszámolóval kezdődött. A Wiesbadenben megrendezett J and Beyond 2010 nemzetközi konferencia négy magyar résztvevője személyesen találkozhatott a Joomlaszféra addig csak blogokból ismert egyéniségeivel.

 

Majd ismét Tóth Tibor került sorra. A Joomla sablonkeretrendszerekkel készített sablonok 4-5 böngészőre optimalizálják az oldalak leképezését. A jobbak mobileszközökön is biztosítják a megfelelő megjelenítést. A tervezett sablonok nagy része a 960 Grid rendszerre épül, mert ez jó elrendezést eredményez. Több rendszer közül a RocketTheme "Gantry" és a JoomlArt "T3" keretrendszerét emelte ki. Mindkettőt GPL licenc alatt adják ki.

 

Ezután Johan Janssens, a Joomlatools csoport társalapítója rövid áttekintést adott a Nooku múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Idén áprilisban indult el a Nooku Fejlesztői Portál, a Nooku fejlesztésével kapcsolatos tartalom és erőforrások lelőhelye. Év vége felé tervezik a Nooku Server bejelentését. Ezen a Nooku keretrendszerrel felturbózott Joomla! 1.5 alapú kiszolgálón teszik majd hozzáférhetővé a Nooku-bővítményeket. Janssens hangsúlyozta, hogy a nyílt forráskódú szoftverek közösségeiben a kulcsszó az együttműködés: össze kell dolgoznunk, nem pedig versenyeznünk egymással.

Tom Janssens, felhasználói felület tervező, egy érdekes példán keresztül mutatta be, hogy milyen egyszerűen lehet CSS3-mal átváltani a szöveges űrlapmezők színét.

 

A Joomla! idén ünnepelte ötéves születésnapját, a magyar Joomla! felhasználók ebben az évben már a 4. Joomla!Napon vehettek részt, melynek – nyugodt szívvel állíthatjuk – tartalmas volt a programja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.