Hirdetés

A kalózok már a zöldeket is lenyomták



|

Úgy tűnik, hogy az atomerőművek fenyegetésénél most sokkal fontosabb kérdés lett az internet szabadsága - legalábbis a német példa erre enged következtetni.

Hirdetés

A Piraten Partei, vagyis a német Kalózpárt a Forsa közvélemény-kutató intézet felmérése szerint megelőzte a Zöld párt támogatottságát. Ha most vasárnap lenne egy parlamenti választás - ugyebár a közvéleménykutatók mindig ezzel a frázissal nyitják az elemzést -, akkor a kalózok 13 százalékát zsebelnék be a szavazatoknak, amíg a Zöldek csupán 11 százalék jutna.

Ez minden korábbinál nagyobb támogatottságot jelent a Kalózpárt számára, elemzők szerint ennek oka főleg az utóbbi 1-2 év változása, az egyre szigorodó (sokszor elkapkodott) jogvédői harc, az Anonymous jelenség terjedése, a világszerte nagy vitát kiváltó szabályozások tervei. Míg a Zöld párt a hetvenes évek végén felkeltette a társadalom figyelmét a környezetünk hanyatlásának rémével, mára az emberek nagy részét sokkal inkább az érdekli, hogy meddig lehet még büntetlenül torrentezni.



Manfred Guellner, a Forsa közvélemény-kutató intézet igazgatója szerint a jelenség egyértelmű: "Ma már nem az izgatja a közvéleményt, hogy mekkora veszélyt jelent egy atomerőmű, a fiatalok számára a Zöldek üzenete elavult és öreges". Alexander Dobrint, a bajor CSU főtitkára is azt nyilatkozta nemrég, hogy a Kalózpárt váltja majd a Zöldeket hamarosan, mert ők hordozzák azt a zászlót, ami alá a fiatal generáció azonnal beáll, hogy tiltakozzon a rendszer ellen.

A rendszert pedig ezek szerint ma már nem az atomerőművek, vagy erdőket pusztító nagyvállalatok jelképezik, hanem az elszemtelenedett jogvédők és az információ szabad áramlását korlátozni kívánó erők. Ennek megítélését innentől már az olvasóra bíznánk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.