Hirdetés

A kalózszoftverek 29 milliárd dollár veszteséget okoztak



|

Hirdetés

A BSA megrendelésére az IDC által elvégzett vizsgálat megállapította, hogy a 2003-ban vásárolt szoftverek 36 százaléka kalózszoftver volt, ami 29 milliárd dollár veszteséget okozott a szoftvergyártóknak - vagyis a tavaly a számítógépekre telepített 80 milliárd dollár értékű szoftverből csak 51 milliárd gazdagított legitim forgalmazókat.




Csak az USA-ban 22 százalék volt a kalózszoftverek aránya - ami a legalacsonyabb a vizsgált országok közül. Ezzel szemben a legmagasabb az arány Vietnamban és Kínában, ahol 92 százalék volt tavaly. A legalacsonyabb arány ellenére az USA-t érte a legmagasabb veszteség, ahol az ipar 6.5 milliárd dollártól esett el, míg Hongkong vesztesége csupán 102 millió dollár volt. Az ázsiai, csendes-óceáni régióban a kalózszoftverek aránya 53 százalék volt, a veszteség 7.5 milliárd dollár. Kelet-Európában az arány 71 százalék volt, a veszteség 2.1 milliárd. Nyugat-Európában 36 százalék, 9.6 milliárd dollár volt az arány. Latin-Amerika átlaga 63 százalék, a veszteség majdnem 2.3 milliárd. A Közel-Kelet és Afrika aránya 56 százalék, a veszteség kicsivel több mint 1 milliárd dollár.



A BSA a jelentéssel egy időben bejelentette, hogy a vizsgálat új módszerrel készült - a korábban vizsgált asztali szoftverek mellé felvették az operációs rendszereket, a játékokat és más fogyasztó-orientált programokat, illetve a helyi nyelvi verziókat is. A korábbi értékesítési adatok helyett az új vizsgálat felhasználja az IDC saját belső adatait is, valamint a 15 országban elkészített több mint 5600 interjú adatait is. Ezáltal visszamenőleg nem lehet felhasználni összehasonlításra az adatokat, csak majd a jövőben, közölte a BSA.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.