Hirdetés

A Kazaa titkos parancsa a bíróságon

|

Hirdetés

A hanglemezkiadók által kezdeményezett per során a fájlcserélő-program készítőjének, a Sharman Networks-nek a vezető technológiai igazgatója, Phil Morle beütötte a "kazaa.exe /_kmdcounter" parancsot a Kazaa szoftvert futtató laptopba a bíróságon. A bírósági kijelzőn ezután megjelentek a csatlakozott számítógépek statisztikái. Morle azt állítja, eddig sohasem látta működés közben a parancsot, de tudott arról, hogy Rob Sanders, a Sharman egyik programozója kifejlesztette azt. A "titkos parancs" csak a Kazaa 2.6-s verziójával működik, a múlt héten kiadott Kazaa 3.0-s verziójával nem lehetett megjeleníteni a statisztikákat. Morle szerint a megjelenített adat bármikor bármely Kazaa felhasználó számára rendelkezésre álltak. "Ezek pontosan ugyanazok a statisztikák, amelyeket egy felhasználó a [the Kazaa Media Desktop]-on láthat." mondta Morle said. "Ezt akár 5 másodpercenként leírhatnák. Ez egy nagyon adminisztratív, jelentéktelen funkció." A titkos Kazaa utasítást korábban csak a Sharman alkalmazottai ismerték, akik pillanatképeket készítettek a felhasználói aktivitásáról. A bíróságnak ezután bemutatták a monitoron, hogy a laptop segítségével el lehetne küldeni az adatokat a Sharman dániai szervereinek. A Sharman eddig tagadta bármilyen központi Kazaa-szerver létezését. A hanglemezkiadó vállalatok szerint bármely központi szerver létezése azt jelentené, hogy a Sharman felügyelte a hálózatot, és így tudott a felhasználók jogsértő magatartásáról. "Nem mondta korábban, hogy a Sharmannak nincsenek szerverei Dániában?" - kérdezte Bannon. Morle erre a kérdésre igennel válaszolt.

A Sharman egyik alkalmazottját már hónapokkal előtte utasították: költöztesse el az összes dániai webszervert. Morle elmondása szerint nem volt tisztában azzal, hogy egy szerver maradt Dániában. Bannon szerint ez a szerver alkalmas arra, hogy statisztikai kimutatásokat készítsen a titkos Kazaa utasítást alkalmazó számítógépekről. Morle szerint ez nem így van. Ha sok számítógépről küldtek volna ilyen jellegű adatokat, a szerver összeomlott volna. A szoftver ezen részét csupán egy fiatal programozó készítette, aki "jó benyomást akart tenni".

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.