Hirdetés

A Kazaa védhetné a szerzői jogokat?



|

Hirdetés

A hanglemez-kiadók következő tanúja a Kazaa-perben, Leon Sterling professzor a Melbourne-i egyetem szoftver-innovációs és mérnöki karának tanszékvezetője lesz, aki két tanulmányt készített a Kazaa Media Desktop-pal (KMD) végzett vizsgálatainak eredményeként. A tanulmányokban, amelyeket kedd reggel kapott kézhez a bíróság, Sterling arról számol be, hogy technológiailag nem fontos jellemzője a szoftvernek az, hogy központi irányításra szánták-e, vagy kizárólag peer-to-peer kapcsolatok létesítésére. A Kazaa tulajdonosa, a Sharman Networks, korábban azt állította, hogy a Kazaa, és a hozzá hasonló fájlcserélő programok korlátozva vannak azt illetően, hogy milyen mértékben irányíthatóak központilag. Sterling szerint - ha ez így is volna - a fejlesztők döntik el, hogyan terveznek meg egy rendszert.

"Az én szemszögemből nincs lényeges különbség a között, hogy belehelyezek egy fájlt a Kazaa "My Shared Folder" könyvtárába, vagy kiteszem egy weboldalra, ahol ugyanúgy hozzáférhet bármely internet-felhasználó" - írja a professzor a bizonyítékként szolgáló tanulmányaiban. "Ennek megfelelően a rendszert akár a felhasználók identitásával kapcsolatos adatok gyűjtésére is tervezhették volna. Véleményem szerint elképzelhető, hogy a KMD-t eredetileg a felhasználók személyazonosságával kapcsolatos információk összegyűjtésére és majdani jelentésére készítették - ha már nem így működik most is." Sterling vallomásaiban arra is felhívja a figyelmet, hogy az, ahogyan a Kazaa-ban lehetséges szerzői jogsértésre figyelmeztető üzenetek el vannak helyezve, "nem fogják arra késztetni a felhasználókat, hogy felismerjék, vagy elgondolkozzanak azon, hogy jogsértő tevékenységet folytatnak".




A professzor három intézkedést javasolt. Az első egy engedélyezési folyamat, mielőtt egy felhasználó feltölthet a "My Shared Folder"-be, ahol a megosztások találhatóak. A második intézkedés az lenne, hogy a Sharman a Kazaa forgalmának szűrésével védené a szerzői jogokat, míg a harmadik az mp3 kiterjesztésű fájlok nyomonkövetésével kizárhatnák a különböző előadók neveit a keresések találatai közül. "Véleményem szerint az lenne célravezető, ha például minden híres zenekatr vagy előadó nevét tartalmazó fájlt kizárnának a cím-meta-adatbázisból." A Sharman Networks ügyvédei valószínűleg keresztkérdéseket fognak feltenni Sterlingnek a mai nap folyamán.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.