Hirdetés

A kettő plusz egyedik dimenzió



|

Hirdetés

Vannak olyan eszközök, olyan technológiák, melyekről józan ésszel azt gondolnánk, hogy azokon már nem lehet sokat újítani. Szerencsére mindig akad olyan fejlesztő, aki az előbb említett „józan észt” nélkülözvén valami olyannal áll elő, amire egészen addig senki sem gondolt. Valami olyasmivel, amitől az ember hajlamos a homlokát csapdosni: „Hogy én erre nem gondoltam!”

Februári számunkban egész csomó optikai egeret mutattunk be. Olyan eszközöket, melyek nem a hasukban rejtőző, tökéletesen szokványos golyó közvetítésével érzékelik az elmozdulást, hanem optikai úton. Az akkori összehasonlító teszt győztesének tudását azóta a Logitech megfejelte. Az iFeel MouseMan megjelenésében és szolgáltatásaiban a megszólalásig ugyanaz, mint a MouseMan Wheel, így remek anyaga, kitűnő fogása, illetve a kék színű, kissé túl fényesen világító Logitech logó a hátán is átöröklődött. Csak éppenséggel izeg-mozog, mondhatni „mocorog és cincog” a kezünk alatt, ahogy a mutatót mozgatjuk a képernyőn. Egészen pontosan akkor teszi ezt, hogyha a mutató áthalad valamilyen objektum felett. Például az ikonok, a menük, a bal egérgomb folyamatos nyomva tartásával mozgatott objektumok „kihozzák a sodrából” és rezgések keltésére késztetik, míg egy szövegszerkesztőbe írt betűhalom felett rezzenéstelenül siklik át. Hogy éppen mikor mi történik a kezünk alatt azt több, előre definiált séma közül választhatjuk ki, mi magunk is készíthetünk saját sémákat, illetve a mozgások intenzitását is szabályozhatjuk. Hogy egészen egyértelmű legyen a dolog: Az iFeel Mouse Man a használata közben nem mozdul el. Csupán a belsejében mozog valami. Kicsit ahhoz hasonlatos érzet kezelni, mint amikor egy nagyon elpiszkolódott hagyományos egeret mozgatunk, és az ugrál a golyóra rakódott koszon, vagy még inkább kifejező az érzetre egy morzsákkal teliszórt egérpad és egy szintén hagyományos egér találkozása. Persze ez az egér akkor és ott döccen, ahol kell és szó sincs róla, hogy a döccenőkkor a saját feje után kezdene menni. Hogy mire jó mindez? Ha cinikusak akarunk lenni, akkor rávághatjuk a kérdésre, hogy: semmire! De éppen ennyire „semmire sem jó”, vagy „semmivel sem jobb” egy színes televízió a fekete-fehérnél. Érdekes és hasznos érzetet közvetít ez a fajta elmozdulás. Ha a tisztelt olvasó egy kiállításon vagy bemutatón összefut egy ilyen eszközzel, úgy érdemes megmancsolnia, bele fog szeretni.

Az izgés-mozgás teljes élvezetéhez az utolsó csipetnyi fűszer akkor keveredik, amikor rájövünk, hogy ez tulajdonképpen nem is újdonság. A Logitech kínálatában már egy ideje megtalálható a valódi force feedback, azaz erővisszacstolásos egér. Figyelmünket mindezidáig csak azért kerülte el, mert a WingMan Force Feedback Mouse „csak egérnek látszó tárgy”, igazándiból játékvezérlő.

De arról bővebben majd a PC World hasábjain szólunk.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.