Hirdetés

A legjobb ingyenes levelezőkliensek



|

A felmérések szerint naponta 2 milliárd e-mail kell útjára. Sokat levelezünk, így nem mindegy, hogy milyen felületen kezeljük az üzeneteket. Összegyűjtöttük azon klienseket, amelyek képesek versenyre kelni az Outlookkal.

Hirdetés

Körülbelül 35 ezer forintért már meg lehet vásárolni az Office legújabb verziójának három gépre telepíthető otthoni csomagját, így az egy gépre jutó költség kevesebb mint 12 ezer forint körül alakul. Ekkor megkapjuk az alapvető programokat, egyetlen kivételtől eltekintve, amely nem más, mint az Outlook. A levelezőkliens ugyanis a kisvállalati csomagba került (utóbbi csupán ennyivel több, mint a kisebb társa), amelynek a legolcsóbb változata is legkevesebb 55 ezer forintba kerül. Az Office levelezőjéért tehát borsos árat kér el a Microsoft, amelyet hazánkban csak nagyon kevesen tudnak megfizetni.

 



A redmondi szoftvercég alternatív megoldásként a Windows Live Mailt ajánlja, amely ugyan egy jól összerakott kliens, a fejlesztője mégsem követte el azt a hibát, hogy konkurenciát állítson a saját fizetős szoftverének. A Live Mail jó választás lehet az otthoni felhasználóknak, ám a Microsoft univerzumán kívül is léteznek jó szoftverek. Ott van például a sokak által kedvelt Thunderbird, amely már hosszú ideje versenyre kel a Windowsok beépített megoldásával, az Opera, amely egy jól használható levelezőt épített be a böngészőjébe, illetve az összes többi gyártó, amely megpróbálja megvetni a lábát ezen a zsugorodó piacon. Webszolgáltatások ide vagy oda, kliensoldali levelezőre még mindig szükség van, hiszen egyelőre az online megoldások nem képesek olyan szintű funkcionalitást biztosítani, mint az offline társaik.

 



Összehasonlító tesztünkben a jelenleg legjobbnak tartott levelezőszoftvereket vizsgáltuk meg, amelyek szerintünk jelenleg a legkomplettebb megoldások az ingyenes piacon. A terjedelmi korlát miatt szortíroznunk kellett, így maradhatott ki a Live Mail, a Pegasus Mail, a Mulberry, a FoxMail, az i.Scribe, a Sylpheed, a Bat! és a parancssorból irányítható Alpine üzenetküldő rendszer. A választottaink egyaránt felhasználóbarát felülettel rendelkeznek, azaz könnyen kezelhetők, és rendelkeznek portable változattal is, amelyeket könnyen magunkkal vihetünk, egy helyen tárolva minden adatot. Ezt egyrészt megkönnyíti az adatmentést, másrészt a mobilitást is elősegíti; például ha a hordozható levelezőnket a Dropbox mappánkba tesszük, máris kihasználtuk az offline és az online világ minden előnyét. Így mindig velünk lehetnek a leveleink, ráadásul bármilyen meghibásodás esetén lesz legalább még egy példányunk.


DreamMail 4.6

A program kínai fejlesztői gyanúnk szerint úgy döntöttek, hogy fogják az Outlookot és elkészítik annak az ingyenes klónját. A DreamMail ugyanis kísértetiesen hasonlít a Microsoft megoldásához, mind megjelenésében (a felülete, az ikonjai és a névjegykezelője is a nagy rivális koppintásának tűnik), mind funkcionalitásában. Utóbbinak köszönhetően a kínai szoftver céges környezetben is megállhatja a helyét, több felhasználói fiókot is tud kezelni, így egy gépen két személy is levelezhet egyszerre. Rendelkezik virtuális mappával, sablonkezelővel, valamint gazdag címkézési és titkosító modullal. Levélszemét-szűrőjénél öt szigorúsági szint közül lehet választani, valamint fehér- és feketelistával is dolgozik e munkája során. A névjegytára jól használható, pláne ha az Outlook használatát már megszoktuk, mivel amennyiben tudjuk, hogyan kell a Microsoft levelezőjét kezelni, akkor a DreamMaillel is elboldogulunk majd.

 



Eddig tartottak a pozitívumok és most jöjjön a feketeleves. A magyar felhasználóknak kemény kompromisszumokat kell kötniük, ha e program mellett teszik le a voksukat. Az még a legkisebb baj, hogy a levelező nem rendelkezik magyar helyesírás-ellenőrzővel, de ennek tetejébe az ékezetes karakterek kódolásánál is gyakran téved, amelynek eredménye kínai karakterekkel teleszórt levelek lesznek a beérkező üzeneteknél. Vélhetően ezzel a hiányossággal az alkalmazás készítői is tisztában voltak, mivel az üzenetek megnyitásakor hangsúlyos elemként jelenik meg az Encode gomb, amellyel fogyasztható formába lehet átkódolni a leveleket. Ez nem kis kényelmetlenség, ráadásul ekkor sok esetben a hivatkozások is egyszerű szövegé alakulnak át. Arról nem is beszélve, hogy az üzenetek fejlécére ekkor sem hatnak az átalakítások. A kínai vonal egyébként a postafiókok beállításánál is jelentkezik, ahol a szoftver a felhő adatbázisából nehezen tud európai beállításokat előkeresni. Ez vélhetően a csekély számú öreg kontinensen lévő felhasználó miatt van. A DreamMail akár egy jó Outlook-helyettes is lehetne, de sajnos e tényezők elrontják az összképet.

Fejlesztő: DreamMail
Ár: ingyenes
Web: dreammail.eu
Platform: Windows

Előny: egy jó Outlook-klón, amely céges környezetben is megállja a helyét
Hátrány: kódolási hiányosságok
Használhatóság: 2,5
Funkciók: 4
Védelem: 4

IncrediMail 2.0

Főként azok számára lehet érdekes az IncrediMail levelezőkliense, akik szeretik csicsázni a leveleiket, édes kis cicákkal, kutyákkal és integető pandákkal színesítve azt. Kétségtelen, hogy igény van ezekre a programokra, az más kérdés, hogy például céges levelezésnél meglehetősen furán jöhet ki egy túlcicomázott üzenet. A szoftver egyébként meglehetősen agresszív, hiszen mindent megtesz azért, hogy a kliens fizetős változata felé terelje a felhasználóját. Ezt már rögtön a telepítés során érzékelhetjük, amelyet csak akkor tehetünk meg, ha engedélyezzük az alkalmazás számára, hogy a böngészőnek megváltoztassa a kezdőlapját és a keresési szolgáltatását. Sajnos e kártékony munkája nehezen orvosolható, mivel minden indulása során ellenőrzi azt, hogy e feltételek teljesülnek-e. Már ez is egy méretes szálka lenne a szemünkben, de az IncrediMail más módon is bünteti azt, aki ingyen használja: nem állítható át a felülete, a hivatkozásszűrője, az identitás-védelme, a spamszűrője pedig nem aktiválható, backup-készítésre nincs lehetőség, és egyéb emóciók, hátterek sem szerezhetők be hozzá.

 



Ami pedig talán a legnagyobb baj, hogy a kiküldött levelek aljára reklámokat szúr be. Az ingyenes változat ettől függetlenül jól használható. Rendelkezik az összes alapfunkcióval: kezel névjegyeket, szabályokat és identitásokat, képes importálni és exportálni az adatokat a felismert levelezőkből, valamint remek keresővel rendelkezik. Ráadásul a főoldalon fülekkel is lehet szűrni a beérkezett leveleket, ami nagyon jól működik, ha pedig ez még nem lenne elég, még Facebook-csatlakozóval is ellátták. Egyedisége ezenfelül új levél írásakor jön elő, mivel ekkor rögtön megjelennek a cicomázó lehetőségek, amelyekkel teljesen elborult üzenetek is összeállíthatók. Helyesírás-ellenőrzője ellenben csak angolul tud, így azzal ne számoljunk. Karakteressége még, hogy animációkkal jelzi új levelek érkezését. Összegzésképpen elmondható, hogy az IncrediMail érdekes – akár viccesnek is nevezhető – program, csak kár, hogy az ingyenes változata sok hiányossággal rendelkezik.

Fejlesztő: Perion Network Ltd.
Ár: ingyenes/ 16 dollár (Plus)
Web: incredimail.com
Platform: Windows

Előny: jó kereső, vicces, giccses animációk, hátterek és emóciók
Hátrány: ingyen nincs spamszűrés, reklámokat helyez el a küldött levelek alján
Használhatóság: 4
Szolgáltatások: 3
Biztonság: 2


Thunderbird 9.0

Kétségtelenül a Mozilla megoldása a legnépszerűbb Outlook-alternatíva. Széles tudással rendelkezik, amely az elérhető rengeteg kiegészítővel még tovább bővíthető. Az addonok jelenlétének egyébként megvan a maga hátulütője is: a Firefoxhoz hasonlóan nem biztos, hogy egy külső fejlesztő megoldása olyan hatékonyan tudja használni a rendszer erőforrásait, mintha azt a Mozilla implementálta volna. A lomha beépülők elleni hadjáratot egyébként a fejlesztő már minden fronton megkezdte, de ettől még a probléma létezik. Annál is inkább, mivel a Thunderbird kiegészítőgalériája alapján a lelkes külső programozók nem nagyon tudják követni azt a fejlesztési ütemet, amelyet az alapítvány diktál. November közepén még nagyon sok helyen lehetett kompatibilitási hibaüzenettel találkozni, ezt a problémát a Mozillának a jövőben valahogy kezelnie kell majd. Ettől függetlenül nehéz belekötni a levelezőbe, amely mindenféle kiegészítő nélkül is gazdag funkcionalitással bír és tud mindent, amit egy modern e-mail kliensnek tudnia kell.

 



Képes témák szerint csoportosítani a leveleket, szabályokat kezelni, rendelkezik spamszűrővel és egy jól kezelhető keresővel. Utóbbi kimagaslik a mezőnyből, ami miatt a sok beérkező üzenettel küzdőknek jó választás lehet a szoftver. Míg az Opera esetén a levelező mellé jár egy böngésző is, addig ezen állítás a Thunderbirdre nem igaz, pedig a Gecko 8 motor dolgozik alatta. Ezen ok miatt bár a Firefox-felhasználóknak ismerős lehet a felülete, böngészéshez mindig egy külső alkalmazást hív meg. Ezenfelül nagyon gazdag felhőadatbázis áll a szolgáltatás mögött, amely az Opera és a DreamMail esetén is fennáll, ám egyedül csak a Thunderbird ismerte fel a céges szolgáltatásunkat. Kiemelendő még, hogy a program rendelkezik a Gmailnél már megismert csatolmány-ellenőrző rutinnal, illetve egy aktivitásfigyelővel, amely mellett még a Windows keresőjével is képes együttműködni. Összességében tapasztalatunk szerint a Mozilla levelezője jelenleg a legjobb ingyenes levelezőkliens, ami miatt megérdemli a PC World Ajánlata díjat.

Fejlesztő: Mozilla
Ár: ingyenes
Web: mozilla.org/thunderbird
Platform: Windows, Mac és Linux

Előny: ismerős felület, számos kiegészítővel bővíthető a tudása
Hátrány: a sok addon mellett memóriafalóvá válhat
Használhatóság: 4,5
Szolgáltatás: 4
Védelem: 4

Opera 11.6

Nem tévedtünk hatalmasat akkor, amikor az Opera böngészőjét beválogattuk a legjobb ingyenes levelezőkliensek közé, mivel a szoftver az általánosan ismert funkciói mellett ezen igényeket is kielégíti, sőt még ennél többet is, de most ez nem cikkünk témája. Ennek megvan a maga előnye és hátránya is – véleményünk szerint főként akkor érdemes ezen megoldást használni, ha egyébként is az Operával akarunk böngészni, ellenkező esetben nem. A levelezővel együtt ugyanis a szoftver minden apró modulja betöltődik a memóriába, amely így alapjáraton meglehetősen sok erőforrást emészt fel, ráadásul tudásában nem emelkedik ki a vetélytársai közül, így főként azoknak javasoljuk, akik egy jó böngészőre és egy levelezőre is vágynak. Az e-mail klienst igazi pedáns technokrataként tudnánk jellemezni. Utóbbi jelzőt azzal érdemelte ki, hogy teljesen a lényegre összpontosít, azaz a felületén ne várjuk semmi szemkápráztató megoldást. Ellenben eminens, mivel gazdag funkcionalitással bír, amely első látomásra fel sem tűnhet, mivel a különböző beállításokat meglehetősen nehéz megtalálni.

 



Ez az Opera különcségének számlájára is írható, ugyanis a kliens nem mappákban, hanem címkékben gondolkodik. Így azok szerint rendezhetjük a leveleinket, és a szabályok beállítását is e logika szerint kell elvégeznünk. Sajnos a levelek kezelésénél így szabályok nélkül gyakran kell nyomogatnunk a jobb egérgombot, amely egy kissé kényelmetlen. Ráadásul a fordítással is meggyűlt a bajunk, hiszen ami máshol párbeszéd-nézet, az az Operánál követett szál. Ezen utasítás kiadásához szintén szükségünk van a jobb egérgombra vagy egy kiosztott billentyűkombinációra. Az eminensségének köszönhetően ezenfelül mindent megkapunk. A fiókok beállítása részben automatikusan működik, a szoftver rendelkezik egy jól működő spamszűrővel, csatolmányok alapján egyszerűen tudunk böngészni a levelek között, illetve a levelezőlistákat és a hírfiókokat is kezeli. Pozitívum még a Gmailben is meglévő gyors válasz funkció, amellyel egy új ablak megnyitása nélkül is gyorsan tudunk reagálni egy beérkezett üzenetre.

Fejlesztő: Opera Software ASA.
Ár: ingyenes
Web: opera.com/mail
Platform: Windows, Mac és Linux

Előny: egyszerű levelezőkliens a böngészőben
Hátrány: önmagában túl sok memóriát eszik, elrejtett beállítások
Használhatóság: 3,5
Szolgáltatás: 4
Védelem: 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.