Hirdetés

A Lindows a tőzsdére készül



|

Hirdetés

A San Diego-i székhelyű cég kedden bejelentette, hogy beadvánnyal fordult az USA tőzsdefelügyeletéhez, amelyben jelezte részvényeladási szándékát, melynek bonyolításával a WR Hambrech + Co-t bízta meg, illetve társkezelőként a Roth Capital Partners befektető céget. Az eladásra kínált részvénycsomag értéke 57 millió dollár, amiből a cég a termékfejlesztést és az értékesítési csatornák bővítését kívánja finanszírozni, újabb embereket akarnak fölvenni, és vissza kívánják fizetni azt a körülbelül 10.4 millió dollárt, amivel a cég alapítójának, Michael Robertson elnök-vezérigazgatónak tartoznak.

A részvénykibocsátási nyilatkozatot még nem igazolta vissza a tőzsdefelügyelet, viszont a beadvány bepillantást ad a cég működésébe. Kiderül pl., hogy 2001 közepén történt alapítása óta a Lindows 11.9 millió dolláros veszteséget halmozott fel, és 2.2 millió dollár bevételt produkált, ennek kb. negyedét az USA-n kívül. Maga a beadvány is elismeri, hogy a veszteségek a következő években csak nőni fognak, és „talán a cég sosem lesz nyereséges”. A részvény eladásból befolyó összeg talán arra elég lesz, hogy „még legalább 24 hónapig” működni tudjanak, de utána ismét tőket kell szerezniük - ami kétségesnek látszik, ismeri el a beadvány. Kiderül a beadványból, hogy a Lindows japán forgalmazója, a Livedoor nemrég megszerezte a Turbolinuxot, így hamarosan egy rivális operációs rendszert is forgalmazni fog. A Livedoor hozta a Lindows bevételének 11 százalékát 2003-ban, szerződésük azonban 2005 augusztusában lejár. Végül, érdekes az a tény is, hogy a Lindows perben áll üzleti biztosítójával, a St. Paul Fire and Marine Insurance céggel, ugyanis a biztosító nem hajlandó kiterjeszteni a biztosítási megállapodást a Microsofttal folyó perekre.

A cégnek - amely eredetileg Lindoz néven alakult, majd 2001 szeptemberében vette fel a Lindows.com nevet, és 2004 márciusától hívják Lindows Inc.-nek - 62 alkalmazottja van, akik közül 38 szoftvermérnök, 11 az értékesítés és marketing területén dolgozik, 6 ember foglalkozik ügyfélszolgálattal és technikai támogatással, és 7 ember viszi a pénzügyeket és az adminisztrációt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.