Hirdetés

A magyar torrent puszta



|

A magyar internetezők szeretnek torrentezni, legalábbis a statisztikák szerint mindenképpen. A 30 év alattiak 73 százaléka tölt előszeretettel filmeket, zenéket, különféle programokat és alkalmazásokat, de az 50 év felettiek sem kell félteni, hiszen 20 százalékuk használja rendszeresen a fájlcserélőket.

Hirdetés

A G Data vírusirtócég által kezdeményezett felmérésben ezer magyar internetező adott választ arra a kérdésre, hogy milyen gyakran használnak torrentoldalakat letöltés céljából.

 

A kutatás eredményeinek értelmében a hazai 18-75 éves Internet használók 47 százaléka torrentezik rendszeresen, miközben csak 21 százalék vallotta azt, hogy még nem hallottak a fájlcserélésről. A torrent oldalakat használók korcsoportját szűkítve kiderül, hogy a 18-29 éves rétegre nézve az aktív használók százalékos aránya 73 százalékra nő, miközben közülük csak 6 százalék nem ismeri a letöltés ezen módszerét.

 

 

A hazai letöltési toplista élén 79 százalékkal a filmek, 62 százalékkal a zenék és 49 százalékkal a programok állnak. Ezt a negyedik helyen 35 százalékkal a különféle dokumentumok követik.

 

 

 

A biztonságra eközben kevesek gondolnak. Sokan szinte kérdés, illetve előzetes kutatás, körbejárás nélkül megbíznak a letöltött tartalmak virusmentességében. A válaszadók 68 százalékának vírusírtója adott riasztást a letöltés során, de sokan figyelmen kívül hagyták ezt. Azok egyötöde, akik a riasztás ellenére is elindították a programokat, úgy véli, hogy a gépükre telepített végpontvédelem téved.

 

 

A G Data internetbiztonsági szakértője, Maulis Csaba mindezt úgy kommentálta, hogy egyáltalán nem célszerű megnyitni a fertőzöttnek bélyegzett alkalmazásokat, hiszen biztonsági kockázatnak tesszük ki gépeinket. „Sokan abban a tévedésben vannak, hogy a vírusirtócégek megegyeztek a többi szoftvergyártóval, és azért adunk riasztást a torrent klienseken érkező fájlokra, hogy gátat szabjunk a legális programok jogszerűtlen használatának. A valóságban azonban a kártevők készítői sűrűn használják a fájlcserélő hálózatokat a vírusok terjesztésére.”

 

 

 

A tipikus magyar torrentező egyébként alapfokú végzettséggel rendelkező budapesti fiatal férfi, aki elsősorban filmeket tölt le a fájlcserélő alkalmazások segítségével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.