Hirdetés

A majmok is imádnak selfie-t lőni



|

A Wikimedia szerint nem a fényképező tulajdonosát, hanem a makákót illetik a képek.

Hirdetés

David Slater brit természetfotós újra és újra próbálta elérni a Wikimediánál (ami a Wikipediához tartozik), hogy ne használják engedély nélkül a fotóit. A Wikimedia azonban azt mondja, a kérésnek azért nem tesznek eleget, mert a képek nem a fotóst illetik meg, hanem a makákót, amelyik ellőtte magáról a selfie-ket. 

Hirdetés

Slaternek még 2011-ben, Indonéziában csapott le a fényképezőjére egy makákó, majd miután megszerezte, több száz selfie-t készített magáról. A legtöbb homályos lett, de akadtak lenyűgöző képek is, amelyek azóta bejárták az egész webet. A makákóknak a legjobban a fényképező kioldóhangja tetszett, amire oda is sereglettek. 

A fotós azonban azóta sem örvendhet a szerzői jogoknak - és így egy fillért sem kapott sehonnan a képek használatáért. A Wikimedia azt mondja, mivel a makákó készítette őket, ezért az állatot illetné a szerzői jog, de így az igazából senkihez sem tartozik. Slater szerint mindezt a bíróságnak kellene megítélnie - a véleményükért az ügyben és némi remélt jogdíjért viszont 17 000 dolláros eljárási összeget kell kifizessen a megélhetéséért aggódó fotós. 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.