Hirdetés

A memóriahiba látszólag csak a HP-t érinti



|

Hirdetés

A HP a múlt pénteken közölte, kicseréli a memória lapkákat jó 900 ezer noteszgépében, és hogy a felhasználóknak kitett egy segédprogramot webhelyére, amellyel meg lehet állapítani, hogy az adott notesz PC-ben a hibás memória található-e. A hiba akkor következik be, amikor a PC alvó üzemmódból visszatér aktív üzemmódba, ilyenkor bizonyos feltételek hatására a rendszer összeomolhat, és adatok veszhetnek el.

Az az alvó üzemmód, amely a hibát kiváltja a legmélyebb, úgynevezett C3 üzemmód, néhány gyártó ezt egy gomb megnyomásával aktiválja, más noteszeknél magától kapcsol be, miután a gép huzamos ideje használaton kívül kerül. Néhány noteszgyártó a C3-t az energiafogyasztás aktív felügyeletére használja, oly módon, hogy a processzort másodpercenként több ezerszer C3-ba kapcsolja. Ronald Kasic, a HP ügyfélszolgálatának műszaki igazgatója ez a kapcsolgatás váltja ki a legnagyobb valószínűleg a rendszer összeomlását. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzék, a C3 üzemmódot az Intel 845, 852 és 855 mobil lapkakészleteivel kell kombinálni, valamint a Micron, a Samsung, a Winbond és az Infineon memória lapkáival. Az Infineon elismerte, hogy van ilyen hiba, de csak egy korlátozott számú 256 megabájtos DIMM lapka esetében, melyet 2003 elején hoztak forgalomba. ASamsung nem kapott jelzést ilyen hibáról felhasználóitól. Az IBM találkozott a problémával egyes ThinkPad noteszek memóriáinak tesztelésekor, de azt a kevés memóriát kiselejtezték. A Gatewaynél csak az új eMachines leányvállalat találkozott a problémával, de a rendszereket kijavították. A Dell és a Toshiba nem is hallott a problémáról.

Az IDC szakértője, Roger Kay azt mondja, hogy a legtöbb PC gyártó nem használja a C3 üzemmódot, mert az ennél enyhébb energiatakarékos üzemmódok összességében több haszonnal járnak. A C3 állapothoz például az kell, hogy az operációs rendszer felügyelje közben a lapka egyes részeit, míg az enyhébb alvásnál nincs szükség a szoftver beavatkozására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.