Hirdetés

A Mozilla, az Anonymous és a Kalózpárt is lép a SOPA ellen



|

Az Anonymous a Sony weboldalát jogvédelem alatt álló filmekkel és zenékkel akarja megtölteni.

Hirdetés

Az amerikai szerzői jogi törvények (SOPA, PIPA) kapcsán már hosszabb ideje óriási negatív visszhang hallható még az óriáscégektől is. A Wikipedia (és a Reddit) szerdán odáig is elment, hogy 24 órára elsötétítette a weboldalát. Az eddigi információk alapján meglehetősen heves reakciót sikerült kiváltani az akcióval. A tiltakozás jegyében azonban mások is terveznek komolyabb megmozdulásokat. 

A Kalózpárt igyekszik mindenkit mozgósítani, emellett pedig bátorítanak a 24 órás elsötétítésre. Az egyik szóvivő így nyilatkozott: "Tekintet nélkül arra, hogy a SOPA célja törvényes-e vagy működne-e, a tervezet nem felel meg a demokrácia értékeinek. Ezek a törvények ellehetetlenítenék a közösségi hálózatok, a keresőoldalak és minden weboldal működését, a beszélgetést és az információcserét is; mivel minden felhasználó ténykedését szigorúan ellenőriznék és cenzúráznák. Ha egy felhasználó egy cikk alatt, a kommentek között elhelyez egy linket, akkor az oldalt felfüggeszthetik, a tulajdonosokat pedig bűncselekménnyel vádolhatják."

 

A Facebook és a Twitter üzemeltetője egyaránt nemet mondott a 24 órás tüntetéssel kapcsolatos felkérésre, azonban a Mozilla teljes mértékben támogatja az elképzelést: ennek jegyében több szolgáltatásukat is leállították, és számos SOPA-ellenes üzenetet helyeztek el az oldalaikon.

Az Anonymous sem tétlenkedik, az ő akcióik áldozata pedig az SOPA-t lelkesen támogató Sony, amely már többször óriási károkat szenvedett a hackercsoporttól. Az Anonymous úgy döntött, hamarosan behatolnak a Sony.com weboldalra, és a főoldalt teljesen feltöltik olyan bittorrent-fájlokkal, amelyek szerzői jogvédelem alatt álló filmek és zenék tömegét teszik szabadon letölthetővé bárkinek. A csoport ennyivel nem elégszik meg, a Sony Music áruházat is fel kívánják törni, majd számos Sony-vezető adatait nyilvánosságra hozni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.