Hirdetés

A Napster-bíró csalódást okozott a lemeziparnak



|

Hirdetés

A Napster zenefájlok felhasználók közötti szabad és ingyenes cserélgetését lehetővé tévő szolgáltatása nem régiben a "klinikai halál" állapotába került, amikoris a RIAA-Napster per (RIAA - Record Industry Association of America - Amerikai Lemezkiadók Szövetsége) bírónője, Marilyn Hall Patel úgy itélkezett, a hálózatból haladéktalanul ki kell szűrni a perben résztvevő öt nagy lemezkiadó összes zeneszámát, mivel azok felhasználása jogsértés.

A RIAA kezdetben elégedett volt, de hamar kiderült azonban, hogy a Napster által alkalmazott szűrőrendszer nem működik megfelelően, és ráadásul könnyen kijátszható. Az együttesek, előadók és kiadók ekkor ismét a bírósághoz fordultak, mondván a Napster Inc. szándékosan készített hatástalan szűrőrendszert, ezért valamit tenni kell. A helyzet azóta sokat változott, a Napster mostanra akusztikus szűrést kapott, ami nem az mp3 fájlban tárolt szám címet figyeli, hanem a zene karakterisztikáját, így címtől és felvételtől függetlenül képes felismerni az adott zeneszámokat.

Marilyn Hall Patel kezdetben egyetértését fejezte ki a zeneiparral, és a Napster eredményét szégyenletesnek nevezte. A bírónőnek a jelek szerint azonban megváltozott a véleménye, mivel ahelyett, hogy a jelenlegi itéletet szigorította volna, a bírónő arra kérte a zeneipart, a Fellebbviteli Bíróságon próbáljanak szerencsét.

Patel elutasította a zeneipar azon vádját, hogy nem kellett volna a kiadókat arra kötelezni, készítsenek listát az összes kiszűrendő zeneszámról. A Napster szerint viszont az itélet csak úgy betartható, ha a társaság tisztában van vele, mely zeneszámokat kell eltávolítania hálózatáról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.