Hirdetés

A Napster megsértette a szerzői jogot



|

Hirdetés

Az ítélet kimondja, hogy a Napster bűnös a szerzői jog két módon történő megsértésében. Egyrészt bűnös módon akadályozta a szerzői joggal védett termékek szabad terjesztését, másrészt tevékenysége alapvetően sérti a lemezkiadókat.

„A Napster magatartása révén, tudatosan bátorította és elősegítette a (a lemezkiadók) szerzői jogainak megsértését” – mondja ki az ítélet. Az ítélet annak következménye, hogy az amerikai lemezkiadók szervezete (RIAA) öt vezető kiadóvállalat – BMG Entertainment Inc., Warner Bros. Music Group Inc., EMI Group PLC, Sony Music Entertainment Inc. and Universal Music Group Inc. – nevében pert kezdeményezett a Napster ellen 1999 decemberében. Az első fokú bíróság elítélte a Napstert, s kötelezte tevékenysége beszüntetésére. Ezt a döntést természetesen az azonnali fellebbezés követte. A fellebbviteli bíróság mostani döntésével nem csak a törvénysértést állapította meg, hanem az ügyet visszautalta az elsőfokon eljáró tanácshoz. Ez elvileg nem sok jót jelent a Napsternek, de ősz előtt nem várható folytatás, így lesz idő átállni az előfizetéses alapú szolgáltatásra. S így az olyan sztárok, mint a képünkön látható Christina Aguilera a népszerűségük mellett jogdíjaikat is megőrizhetik.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.