Hirdetés

A NASA tízezer processzoros szuperszámítógépet épít



|

Hirdetés


A Columbia program keretében megépítendő 10240 processzoros rendszert a kutatók a NASA Ames Kutatóközpontjának fejlett szuperszámítási részlegénél fogják használni berendezések tervezéséhez, jövőbeni űrutazások szimulálásához és időjárási modellek készítéséhez. A 160 millió dolláros rendszer egy része elérhető lesz más kormányzati szervezetek és oktatási intézmények számára is - közölte Bill Thigpen, a Columbia program menedzsere.




A Columbia programot a sokprocesszoros Linux rendszerek - csomópontok - mérete teszi egyedivé, melyekből fürtöt alkot. Szuperszámítógépet rendszerint több ezer kétprocesszoros rendszerből építenek fel, az Ames központbeli rendszer azonban az SGI NUMAlink kapcsoló technológiája és ProPack Linux operációs rendszere segítségével 20 darab 512 processzoros csomópontot kapcsol össze, melyek egyenként több mint 1000 gigabájt memóriával rendelkeznek. Az Intel Itanium 2 processzorait használó rendszer a tervek szerint az év végére készül el.

Az SGI már használta ezt a nagycsomópontos technológiát kisebb, 3000-6000 processzoros rendszerek építéséhez, de a Columbia program az eddigi legnagyobb. A Columbia nagycsomópontos, megosztott memóriájú architektúrája nagyon jól felhasználható a NASA időjárási és űrszimulációs alkalmazásaihoz, amelyek sok processzorközi kommunikációt igényelnek. Az architektúra hátránya viszont az, hogy ha egyetlen processzor meghibásodik, a teljes 512 processzoros csomópont kiesik.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.