Hirdetés

A Nokia a Symbian megvásárlására készül?



|

Hirdetés

Az IDC vezető elemzőjét, Paolo Pescatorét azonban nem lepné meg egy ilyen kivásárlás, hiszen „ez növelné a Nokia súlyát a döntéshozatalban és a Symbian stratégiájának kijelölésében”. A Nokia jelenleg a Symbian 32.2 százalékát birtokolja, míg a Psionnak 31,1 százaléka van a szoftver konzorciumban, a fennmaradó részvényeken az Ericsson (17.5 százalék), a Matsushita (Panasonic) (7.9 százalék), a Siemens (4.8 százalék), a Samsung (5 százalék) és a Sony Ericsson (1.5 százalék) osztozik. A Motorolának 19 százaléka volt, de ezt a közelmúltban eladta a Nokiának és a Psionnak, azóta linuxos és a Microsoft Smartphone szoftverét használó telefonokkal foglalkozik.

Ha a Nokia megszerzi a Psion részét, nagyobb ellenőrzést kap a Symbian operációs rendszer tervei és funkciói fölött, és erősödne a versenyhelyzete az ázsiai telefongyártókkal és a Microsofttal szemben. Pescatore szerint máris háború dúl a mobiltelefonos operációs rendszerek között - hiába van a Symbiannek vezető szerepe, de a Microsoftot nem szabad alábecsülni. Viszont a Nokiának alaposan meg kell fontolnia, ha a Symbian egészének megszerzését fontolgatja, hogy ezzel nem riasztja-e el a többi telefongyártót. Nem kizárt ugyanis, hogy éppen a Nokia totális ellenőrzésétől való félelem miatt szállt ki a konzorciumból a Motorola.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.