Hirdetés

A Novell szembesít az igazsággal



|

Hirdetés

A Novell-vezér Jack Messman e-mailben is készül tájékoztatni ügyfeleit, amelyben a Microsoftos Steve Ballmer levelére reagál, amelyet a Microsoft korábban küldött ki ügyfeleinek. A levélben Ballmer azt írta, hogy a Windows gazdasági és biztonsági előnyöket élvez a nyílt forráskódú szoftverekkel szemben, és arra figyelmeztette a Linux felhasználókat, hogy szabad prédát jelentenek a szellemi termék védelmével kapcsolatos vádaknak. Ballmer széles körben népszerűsített e-mailje a Microsoft "Get the Facts" kampányának egy éves évfordulóján íródott, amely során a szoftver-óriás előnyösebb színben tűnteti fel a Windows-t a Linuxhoz képest. A levélben Ballmer néhány ipari elemző cég által íródott tanulmányból idéz, amelyek a Windows-t a Linux fölé helyezik. A Novell válaszlépésként azzal vádolta meg a Microsoft-ot, hogy önkényesen válogat az elemzők jelentései közül. A Microsoft túlságosan szelektív a gondolatok kiragadásánál ezekből a tanulmányokból" - mondta Bruce Lowry, a Novell egyik szóvivője. "A Microsoft megpróbál félelmet, bizonytalanságot és kétséget kelteni a piacon a nem teljes érveivel." A Novell szerint az elemzések - szemben azzal, amit a Microsoft kommunikálni próbál - egyáltalán nem alacsonyítják le a Linuxot. "A Yankee Group által készített egyik jelentésben, amelyben a Windows és a Linux költségeit hasonlítják össze, a csoport arról számol be, hogy a Linux kiváló teljesítményt, megbízthatóságot, használhatóságot és biztonságot nyújt" - írja a Novell-vezér a válaszlevelében.

Most azonban Laura DiDio, a fentebb említett tanulmány írója vádolja a Novellt azzal, hogy szelektíven idéz a jelentésből. "Bármelyik operációs rendszert jobb színben tüntethetjük fel, attól függően, hogy milyen az egyéni felhasználók környezete. "Amíg el nem olvassa valaki az egész tanulmányt, addig szabadon ki lehet ragadni gondolatokat a kontextusból... amelyeket a Novell a saját céljaira próbál felhasználni."

A Novell Ballmer azon megjegyzését is a szívére vette, amely szerint a Linux mögött nem áll teljes szellemi termék-védettséget biztosító terjesztőház sem: "Tény, hogy ritka jelenség a szabad forráskódú szoftvereknél, hogy bármilyen védettséget nyújtanának ügyfeleiknek a szellemi termék jogvédettségét illetően." Messman szerint ez nem így van; a Novell igenis védi az ügyfeleit a jogvédelmi vádaktól. "Ha a világ olyan lenne, mint amilyennek az a Microsoft lefesti, akkor nem a Linux lenne a világ leggyorsabb növekvést mutató operációs rendszere. Ha a "független elemzők" által készített jelentések olyan pontosak lennének, mint ahogyan azt Ballmer állítja, akkor az AOL, az Amazon, a Google és a Linksys - csupa olyan cég, amely a Linuxot szabványosítja - mind tévednek azzal kapcsolatban, ahogyan a hatalmas IT infrastuktúrájukat vezetik."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.