Hirdetés

A praktikus infravörös



|

Hirdetés

Mobil a buli! IrDA kapu a mobiltelefonon, a hordozható PC-n, a PDA-kon. A kezdett yuppie játékszer státusából egyre inkább kezdenek ezek az eszközök a mindennapok szokványos és hasznos eszközeivé válni. Mi több, már rég nem csak azért köti össze az értelmes ember az otthoni gépével a mobilját, mert Dzsámbó Zimis operátorlogót, vagy a „Sárgalábú kisangyalom, csuhajja!” című népies műdal kezdő akkordjait akarja belebuherálni a holmiba csengőhangként, mert az a májer. Nem! Hasznos dolog a PDA-ban tárolt telefonszámokat szinkronba hozni a mobil memóriájával, időnként biztonságba helyezni ezek adatait az otthoni gépen, ahol ráadásul sokkal kényelmesebb azokat kezelni, a normális méretű PC-ről SMS-t küldeni, és így tovább.

De mi kell mindehhez? Vagy speciális kábelek, melyek a véges számú soros kapukhoz csatlakoznak, minden mobil szerkezethez más és más fajta kell belőlük és egyébként is meglehetősen kényelmetlen kezelni őket. Vagy infravörös kapu. A legtöbb új és okosabb mobiltelefonon már megtalálható az IrDA, a PDA-knak már jó ideje tartozéka, csupán az otthoni PC-t kell felszerelnünk ilyennel. Elvben ez sem túl bonyolult, mert már a Pentium processzorokat fogadó alaplapok zömén is megtalálható volt az a tüskesor, melyre az infra adó-vevő fejegysége csatlakoztatható. A problémát az jelenti, hogy ezek az eszközök az esetek többségében nem állnak másból, mint egy vékonyka szalagkábel végén fityegő, bélyeg méretű nyomtatott áramkörből. Hogy ezt hogyan barkácsolja ki a gyanútlan felhasználó a gépház oldalára-elejére-hátuljára, az már az Ezermester Magazin lapjaira való esettanulmány. Még ha sikerül is valahogy megoldani, akkor sem a legesztétikusabb az eredmény, és éppen ezért célszerű a hátlapon elhelyezni, ami meg aztán minden csak nem kényelmes.
Ezt a problémát hivatott áthidalni az Actisys IR210L névre hallgató eszköz, melybe a napokban botlottunk. Ennél az alaplapi tüskesortól kábel vezet egy a bővítőkártyák helyeit takaró fedőlemezen kialakított csatlakozóhoz. Ha kifogytunk volna az ilyen helyekből, akkor sincs baj, hiszen a csatlakozót átépíthetjük a legtöbb házon kialakított, kikönnyített és kitörhető csatlakozóhelyhez is.
A PS/2-es aljzatra emlékeztető, de attól eltérő színű és tűkiosztású csatlakozótól kábel vezet egy apró dobozhoz, mely tulajdonképpen az infra fejegységet tartalmazza. A dobozka könnyedén elhelyezhető olyan praktikus, jól hozzáférhető helyen, mint a monitor teteje, vagy a gépház oldala. Mi több, még öntapadó ragasztócsíkokat is mellékelnek hozzá a rögzítéshez. Tulajdonképpen ez a legfőbb mutatványa, miszerint könnyű beépíteni, és kényelmes elhelyezni. A használatba vétel a gyors és pofonegyszerű. Az összeszerelés után – nehezen eltéveszthető csatlakozó rádugása az alaplapra, hátlap becsavarozása, fejegység csatlakoztatása, kész –, a BIOS-ban kell elvégezni a beállításokat, melyhez a mellékelt leírás nyújt egyszerű és könnyen követhető tanácsokat. A többi már az operációs rendszer dolga. A Windowsok a Win95-től feljebb már támogatják, automatikusan észlelik, és telepítik az infra kapuk működtetéséhez szükséges meghajtókat, de az egyéb, modern operációs rendszerek is rendelkeznek a szükséges támogatással. Tulajdonképpen mindezek után már csak az kell, hogy az infrakapun keresztül csatlakoztatni szánt eszközt kezelő programot telepítsük. A praktikus eszközt a Pilot-Comp Kft-nél láttuk. http://www.netstudio.hu/pilotcomp
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.