Hirdetés

A rendszerleíró adatbázis mentése



|

Hirdetés

A Windows 98 megjelenésével feleslegessé vált, mert ott rendszerindításkor ez a folyamat automatikusan lejátszódott. De a Windows NT és 2000 egyáltalán nem készít biztonsági másolatot a rendszerleíró adatbázisról. Ehhez egy külön segédprogramra lesz szükségünk!Az ERU külön kis alkalmazás volt a Windows 95 lemezén. Ereje igazán akkor mutatkozott meg, ha gépünk összeomlása előtt készítettünk biztonsági másolatot a rendszerleíró adatbázisról és a rendszerállományokról. Ilyenkor egy indítólemez segítségével az általa lementett állományokat visszamásolhattuk eredeti helyükre, és ha szerencsénk volt, már indult is a rendszer. Ezt váltotta ki a Windows 98-ban lévő ScanRegW, illetve DOS-os megfelelője, a ScanReg. Sajnos a Windows 2000-ben nem volt ilyen rendszermentő program, és a Windows XP-ben is csak a rendszer-visszaállító varázsló használható erre, több-kevesebb sikerrel.

Ezt ismerte fel egy ügyes programozó, aki olyan ERU programot hozott létre, amelyet a Windows 95-től az XP-verziókig használhatunk. Előnye, hogy még működő XP alól is képes lementeni a rendszerleíró adatbázist. Hasonlóképpen működik, mint a régebbi, microsoftos verzió: külön könyvtárba menthetjük a szükséges állományokat egy visszaállító segédprogrammal együtt (ERD; Emergency Recovery Disk). Ezt hiba esetén elindíthatjuk Windows vagy DOS alól is. A mellékelt INI-állomány segítségével szabadon paraméterezhetjük a visszaállítás menetét, így akár egy másik partíción lévő rendszerről is helyrehozhatjuk sérült Windowsunkat.




A lementett rendszerállományok Win9x esetében pár megabájt, míg Windows XP-nél akár ötven megabájt is lehet! Ezt később kiírhatjuk CD-re vagy másik meghajtóra, és probléma esetén egyszerűen helyrehozhatjuk a hibát. A programot természetesen lemezmellékletünkön is megtalálhatják.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.