Hirdetés

A Selyemút vége

|

Az FBI szerdán hosszas nyomozást követően lekapcsolta a hírhedt online drogpiacot, a Silk Roadot.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodája (FBI) hosszú évek nyomozását követően szerdán lecsapott a Silk Road (Selyemút) nevű illegális piactérre. Az oldalon némi Bitcoinért cserébe a legkeményebb kábítószereket – köztük kokaint, heroint és metamfetamint – is beszerezhették a felhasználók.

Brian Krebs biztonságtechnikai újságíró értesülései szerint az FBI letartóztatta az oldal alapítóját, a Dread Pirate Roberts (DPR) néven ismert Ross Ulbrichtet, akit többek között bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedéssel, számítógépes betörésesel és pénzmosással vádolnak.

Az oldalt, amely csak az anonim böngészést biztosító Tor hálózaton keresztül volt elérhető, a hatóságok leszedették az internetről: a webcímen most az FBI szokásos figyelmeztetése olvasható. A Silk Road fórumai még működnek: valószínű, hogy ezeket egy másik szerveren hosztolták.

Az FBI lekapcsolta az oldalt

Az Ulbricht elleni elfogatóparancsot az FBI keresete nyomán adták ki. Christopher Tarbell, a nyomóiroda New York-i kiberbűnözési csoportjának ügynöke évek óta nyomoz az ügyben, mint mondta, több munkatársával együtt „fedett tevékenységet” is folytatott.

A bűnüldöző szervek munkatársai 2011 novemberében több mint száz alkalommal vásároltak az oldalon; a beszerzett drogokat egy New York-ba szállították elemzésre. „A vásárlásokból származó mintákat laboratóriumban tesztelték, általánosságban elmondható, hogy nagy tisztaságú kábítószereket forgalmaztak a Silk Roadon” – mondta Tarbell.

Az FBI szerint a Silk Road 2011 februárja és 2013 júliusa között 1,2 milliárd dolláros forgalmat bonyolított; az illegális tranzakciókból Dread Pirate Roberts az aktuális Bitcoin-árfolyamon számolva összesen mintegy 79,8 millió dolláros jutalékot húzott. Az oldalnak 957 079 regisztrált felhasználója volt, akik a fenti időszakban összesen 1,2 millió tranzakciót kötöttek egymással.

Hirdetés

Az ügynökségnek a Silk Road weboldalát hosztoló szervert is sikerült megtalálniuk „egy bizonyos külföldi országban”. A kereset alapján úgy tűnik, hogy munkatársaik folyamatosan figyelték Dread Pirate Roberts magánlevelezését.

A vádak szerint az oldal üzemeltetője a gyilkosságtól sem riadt volna vissza. Az FBI úgy tudja, hogy Dread Pirate Roberts megbízott egy bérgyilkost az egyik FriendlyChemist néven futó felhasználó kiiktatásával, miután az illető megpróbálta megzsarolni őt: ha nem kap 500 ezer dollárt, több ezer Silk Road-felhasználó adatait nyilvánosságra hozza. A „specialista” 150 ezer dollárért (1670 Bitcoinért) vállalta a munkát; de az ügynökség nem talált bizonyítékot a gyilkosságra, így a gyilkosság vádját végül ejtették.

Ulbricht Dread Pirate Roberts néven futott a Silk Roadon

A 29 éves Ulbricht San Franciscóban él. „Az egyetemen fizikát tanultam, majd öt éven keresztül dolgoztam tudományos kutatóként – írja magáról a LinkedIn oldalán. – Mára azonban megváltoztak a céljaim. Arra akarom felhasználni a gazdaságtudományi elméleteket, hogy felszámoljam az emberiséget mételyező kényszert és az agressziót … Egy olyan gazdasági szimulációt hozok létre, amely lehetővé teszi az embereknek, hogy megtapasztalják, milyen lenne egy olyan világban élni, amely mentes az erőszak rendszerszintű alkalmazásától.”

A keresetben azt írják, hogy Ulbrichtnek egy ízben már az USA nemzetbiztonsági minisztériumával is meggyűlt a baja: júliusban több, a fényképével ellátott hamis személyi azonosító okmányt foglaltak le. Az ügynökök akkor San Franciscó-i lakásán kérdezték ki a férfit, aki nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseikre, mindössze annyit mondott, hogy „elméletben” egy Silk Road nevű weboldalon bárki könnyedén beszerezhet hasonló dokumentumokat.

Ulbricht sok szempontból meglepően óvatlan volt. Meglehetősen aktív online közösségi életet élt: saját Facebook- és Google+ oldala mellett egy Stack Overflow accountja, Twitter-fiókja és YouTube-csatornája is volt; a fejlesztőkkel egy olyan e-mailcímen keresztül tartotta a kapcsolatot, amelyben a saját neve is szerepelt; sőt, egyik nyilvános YouTube-videójában még a telefonszámát is megadta.

Az FBI a Comcasttól származó információkat is felhasználta a nyomozás során, amelybe az amerikai vámhatóságot, a határőrséget és a nemzetbiztonsági minisztériumot is bevonták.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.