Hirdetés

A Sony Vaiót is megveszi a Leovo?



|

A japánok egyelőre tagadják, hogy a Vaio üzletág eladó lenne.

Hirdetés

Amikor a Lenovo felvásárolta az IBM PC-s üzletét, és belépett a PC-s piacra, akkor gyakorlatilag azonnal nagy névvé lépett elő a kategóriában. Az üzleti célokra tervezett ThinkPadek népszerűségét hamar sikerült átültetniük a fogyasztóknak szánt IdeaPad termékeikre is. 

Hirdetés

Nemrég a Lenovo ismét olyan lépést tett, amely arra irányult, hogy még komolyabban vegyék a márkát. Az elmúlt héten váratlanul felvásárolták a Google-től a Motorola Mobilityt, 2,91 milliárd dollárért. Ezzel az üzlettel a Lenovo meglehetősen jól járt, elvégre még a negyedét sem fizette ki annak, amit korábban a Google adott a cégért. 

 

 

Amint az a Lenovo ügyvezetője és a Forbes közti legutóbbi interjúból kiderült, a gyártót már a Google előtt is érdekelte a Motorola, és éppen ezért kereste meg őket nagyjából két hónapja Eric Schmidt, a webóriás elnöke. Yang azt is elárulta, hogy nem feltétlenül viszik el Amerikából a Motorolát, sőt, ott és Európában kifejezetten erre a márkanévre akarnak majd építeni a jövőben. Ami azt illeti, a szándékaik olyan komolyak, hogy 2015-ben több mint 100 millió okostelefont adnának el, és a harmadik legnagyobb gyártóként idővel az Apple-t és a Samsungot is legyőznék

Könnyen lehet, hogy a Lenovo titokban hasonló terveket dédelget az egyelőre állóvízben pancsoló PC-s piaccal kapcsolatban is.  A japán NHK hétvégi beszámolója szerint a Sony és a Lenovo megbeszéléseket folytatnak egy ideje azt illetően, hogy a veszteséges Vaio PC üzletágát a Sony átadná a Lenovónak. 

 

 

A Sony nem sokat hezitált megcáfolni a híreket: a japánok szerint a jelentés pontatlan, bár azt rögtön elismerték, hogy gyakorlatilag mindenféle lehetőséget mérlegelnek a szebb napokat is megélt divízióval kapcsolatban

A Reuters jelentése szerint a Sony azt nyilatkozta, hogy jelen pillanatban is vizsgálják a PC-s üzletáguk kérdéseit, de a Lenóvóval kötött megállapodás részletei pontatlanok. A japán gyártó felülvizsgálná a termékeivel és a gyártással kapcsolatos stratégiáit, a Vaio üzletág ugyanis még a lejtmenetben lévő PC-s iparághoz képest is egyre rosszabb bőrben van. Az okostelefonok és a tabletek népszerűsége a japán PC-kre és notebookokra is komoly hatással van. 

 

 

A Sony hivatalos számadataira ezen a héten lehet számítani, de a japánok korábbi, saját becslései szerint is vészjósló helyzetbe kerül majd a PC-s ágazatuk már valamikor a március végi időszakban. Akkor még számokat nem említettek, mindenesetre a Moody's Investors Service nemrég leminősítette őket. A döntés hátterében a PC-s és a televíziós részlegük nehézségei állnak, illetve az, hogy tulajdonképpen a teljes fogyasztói szektorban hatalmas nyomás nehezedik rájuk, hogy valami kis nyereséget el tudjanak érni. 

A Lenovo eközben a mostani árbevételének a 80 százalékát PC-kből szerzi, és hamarosan nagy név válhat belőle az okostelefonok piacán is a Motorola márkanévvel. Talán a pletykák hátterében az az elképzelés állt, hogy kihasználva a Sony rossz helyzetét, de népszerű márkanevét, valami hasonló jó ár-érték arányú húzást lépnek a PC-s kategóriában is. 

 

Fotók: Anandtech, CBS, Lenovo, Wired

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.