Hirdetés

A szakértők szeptember 11-re várják az új Sobig verziót



|

Hirdetés

Az eddigi leggyorsabban terjedő vírust hétfőre sikerült kordába szorítani, de a szakértők attól tartanak, hogy az újabb verzió sokkal nagyobb károkat fog okozni. Mivel a Sobig.F úgy volt programozva, hogy szeptember 11-ére deaktiválja magát, önként kínálta magát a felvetés, hogy az új verzió a fekete napra vagy legalábbis a körüli időpontra van ütemezve. „Az eddigiek azt mutatják, hogy a vírusíró mindig akkor engedi szabadon az új verziót, amíg még az előző él”, magyarázza Mark Summer, a MessageLabs főtechnológusa. „Én úgy számolnék, hogy 10-én, vagy nem sokkal előtte nagy valószínűséggel találkozni fogunk az új verzióval.”




Némelyik szakértő szerint egy olyan rossz szándékú profi hozhatta létre a vírust, aki macska-egér játékot játszik a bűnüldözőkkel és a szakmával, hiszen meg tudja kerülni az antivírus programokat. Bruce Hughes, a TruSecure kódszakértője szerint „bábokként rángat minket, minden olyan eszköz a kezében van, amely nekünk rendelkezésre áll. Ez az ember nem egyszerű vírusíró, ezt tudjuk abból, hogy lopott hitelkártyát használt ahhoz, hogy üzeneteit szétküldhesse. Ráadásul nemcsak egy vírust akar elterjeszteni, hanem hátsó ajtókat akar telepíteni”, hogy a megfertőzött számítógépeket elfoglalhassa. Steven Sundermeier, a Central Command szakértője szerint a vírus olyan programot telepít, amely további instrukciókat vár egy hacker program letöltésére és lefuttatására. Az sem kizárható, véli Sundermeier, hogy a vírusíró „a megfertőzött gépekből egy kiberhadsereget akar felállítani, amely digitális támadást indít a nagy online szolgáltatások ellen”. A szakértő szerint nem az internet egészének lebénítása a cél, de az egészen bizonyos, hogy a vírusíró fokozatosan finomítja a programot, hogy az kikerülje a legnagyobb biztonsági rendszereket, és ezáltal maximális hatást érjen el.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.