Hirdetés

A szén nanocsövek a legjobb félvezetők



|

Hirdetés

A szén nanocsövek mobilitása 70-szerese a jelenlegi processzorokhoz használt szilíciuménak, és 25 százalékkal magasabb bármelyik más ismert félvezető anyagénál, tették közzé a Nano Letters online folyóirat e héten megjelent számában. A mobilitást úgy számítják ki, hogy az adott anyag vezetőképességét osztják az általa szállított töltések számával, vagyis a rajta keresztülfolyó áram mennyiségével. Az eredményül kapott index szám mutatja, milyen gyorsan mennek keresztül az elektronok egy tranzisztoron. Miután a lapkák anyaga egyre kisebb, így egyre több áram tud megszökni a tranzisztorról, ami hőt gerjeszt és a tranzisztorok meghibásodását okozza. A tervezők most azt vizsgálják, hogy a szén nanocsöveket fel lehet-e használni az elektromos áram vezetésére a szilícium lapkákon.

A nanocsövek olyan hengerek, melyek fala egy szénatom vastagságú. Mivel a szénatomok szorosabban kötődnek egymáshoz, mint a tranzisztorok gyártásához jelenleg felhasznált fémek, a csöveken keresztüláramló elektronoknak kisebb lehetőségük van a szökésre, mondja Michael Fuhrer, az egyetemi kutatócsoport vezetője. Így nagyobb mennyiségű elektron tud sokkal gyorsabban keresztüláramlani a nanocsöveken, mint egy mai lapkák réz csatlakozóin. De a nanocsövek nemcsak gyorsabban vezetik az áramot, hanem a szilíciumnál jóval pontosabban érzékelik a változásokat az elektronok áramlásában, így egy nanocső érzékeny szenzorként is funkcionálhat. Ahhoz még további kutatásokra van szükség, hogy megállapítsák, hogy a szén nanocsövek kiválthatják-e a mai CMOS gyártási technológiát, de az anyag magas mobilitásának felfedezése azt mutatja, hogy felhasználható félvezetőként.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.