Hirdetés

A Toshiba piacra dobta az első HD-DVD lejátszót



|

A Toshiba piacra dobta a világ első HD-DVD lejátszóját, ami komoly fegyvertény a Blu-ray formátummal szembeni harcban. A készülék egyelőre csak Japánban kapható, de még ebben a hónapban debütál Amerikában is.

Hirdetés

Toshiba HD-XA1
A HD-DVD formátum fő támogatói a Toshiba, a több céget egyesítő DVD Forum, és olyan nagyágyúk, mint a Microsoft vagy az Intel. A DVD leváltásáért és az egyeduralkodó optikai adattárolási formátum címért vívott csatában a Sony, a Matsushita (Panasonic), és a Samsung által támogatott Blu-ray formátummal kell megküzdenie.

A Toshiba első lejátszója, a HD-XA1 egyike annak a két modellnek, amelyet a cég már bemutatott a januárban, Las Vegasban rendezett CES kiállításon. Az amerikai debütálásra még ebben a hónapban sor kerülhet, ám a múlt pénteki japán bemutató azért jelentőségteljes, mert most először került piacra a két rivális formátum közül az egyikhez dedikált lejátszó.

Toshiba HD-XA1
Toshiba HD-XA1

A HD-XA1 az eredeti tervek szerint még tavaly napvilágot látott volna, ám a tartalomvédelmi funkciókkal kapcsolatos késések miatt a Toshibának néhány hónappal el kellett csúsztatnia a megjelenést. A lejátszó így egy hónappal az Advanced Access Content System elnevezésű hozzáférés-védelmi rendszer előzetes specifikációjának elkészülte után kerül piacra. Az AACS késői befejezése egyaránt hatással volt a tartalomszolgáltatókra és a hardvergyártókra is, így az első videó tartalmú HD-DVD is csak a jövő héten, várhatóan április 7-én jelenik meg Japánban.

HD-DVD lemezek

A lejátszó 110 ezer jen (kb. 204 ezer forintos) áron kerül a japán piacra, míg Amerikában várhatóan olcsóbban, 800 dolláros árcédulával kerül a boltok polcaira. A másik, alacsonyabb árú lejátszó, a HD-A1-es 500 dollárba fog kerülni. A Toshiba kezdetben havi 2000 darab lejátszó gyártását tervezi, valamint 600 és 700 ezer közötti darabszámú készülék értékesítésére számít a következő évben.

Egy HD-DVD film menüje
A HD-DVD vagy Blu-ray termékek korai vásárlói azt kockáztatják, hogy az általuk választott formátum – a háború elvesztése esetén – kiszorul a piacról. Ennek ellenére a HD-XA1-nek van egy elég komoly ösztönző tulajdonsága: egyelőre nincs benne régiókód-kezelés, azaz a világ bármelyik részén vásárolt HD-DVD lemezt le tudja játszani. A régiókódok bevezetéséről egy nem túl közeli időpontban döntenek majd.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.