Hirdetés

A Twitteren próbálták elcsalni a dél-koreai választásokat



|

A vádak szerint a hírszerzés hamis tweetekkel próbálta befolyásolni a voksolás eredményét. Több mint 1,2 millió bejegyzést szórtak szét.

Hirdetés

A dél-koreai ügyészség azzal vádolja a Nemzeti Hírszerzési Szolgálatot, hogy a Twitteren próbálta befeketíteni Park Geun-hye elnök ellenzékét. A vádak szerint az ügynökség hamis bejegyzések közzétételével igyekezett befolyásolni a tavalyi parlamenti választásokat; Park végül fölényesen, több mint egymillió szavazattal nyerte a decemberi voksolást.

Az állítólagos választási csalásról szóló híresztelések hónapok óta keringenek az országban, de a New York Times szerint az ügyészeknek csak a múlt hónapban sikerült kézzelfogható bizonyítékkal alátámasztaniuk a vádakat.

Hirdetés

Információik szerint a szolgálat ügynökei több mint 1,2 millió tweetet posztoltak: ezek egy része Parkot dicsőítette – más részük pedig azzal vádolta az ellenzéki politikusokat, hogy az észak-koreai rezsimet támogatják. A bejegyzéseket egy számítógépes program segítségével terítették.

Nem tudni, hogy a hírszerzés kampánya hatással volt-e a választások eredményére; az ellenzéki vezetők mindenesetre csalással vádolják Parkot és az előző konzervatív elnököt, Lee Myung-bakot.
„Egyelőre annyit tudunk, hogy a nemzeti Hírszerzési Szolgálat más állami ügynökségekkel karöltve megpróbálta nagy erőkkel, szisztematikusan befolyásolni a választásokat” – jelentette ki csütörtökön Kim Han-gil ellenzéki politikus.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.