Hirdetés

A vadorzók Foursquare-je



|

A geotaggelt képek a veszélyeztetett orrszarvúak nyomára vezethetik az orvvadászokat.

Hirdetés

Lassan technológiai fegyverkezési versennyé fajul az orvvadászok elleni küzdelem. Miközben az állatvédők GPS-nyomkövetőkkel és drónőrszemekkel próbálják megvédeni a veszélyeztetett állatokat, a vadorzók sem tétlenkednek: a szafarilátogatók fotói segítségével cserkészik be a ritka és éppen ezért jó áron eladható trófeákat.

A Quartz cikke szerint a turisták közösségi oldalakon megosztott fényképei olyan információkat tartalmazhatnak, amelyek segítségével pontosan bemérhető, hol időznek a ritka orrszarvúak. A fenti, a Twitteren keringő felvétel eredete ugyan egyelőre bizonytalan, mégis egyre több jel utal arra, hogy a portyázók illegális vadászataik megtervezése során a geotagekben kódolt földrajzi adatokat is felhasználják.

„Előfordul, hogy maguk az orvvadászok fizetnek be fiatal párokat a szafarikra, akik aztán GPS-kompatibilis telefonjaikkal lefotózzák az orrszarvúakat – mondta egy 2012-es, a Sunday Timesnak adott interjújában Marc Reading, a dél-afrikai nemzeti parkok vezető marketing-tanácsadója. – Mivel a képekhez pontos koordináták is társulnak, [a vadászoknak] csak annyi dolguk van, hogy sötétedés után kimenjenek az adott területre, és felkutassák az állatokat.”

Hirdetés

A Quartz cikkírója szerint az is gyakorta előfordul, hogy a turisták akaratlanul segítenek a vadorzóknak. Sok okostelefon és GPS-képes digitális kamera ugyanis automatikusan beágyazza a földrajzi adatokat a képfájlokba, amelyek azután is hozzáférhetőek maradnak, miután feltöltötték őket a közösségi oldalakra.

A rinocéroszszarv – állítólagos gyógyászati hatásai miatt – igen keresett árucikknek számít Ázsiában. Ez a legfőbb oka annak, hogy tavaly csak Dél-Afrikában több mint 1000 példányt mészároltak le.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.