Hirdetés

A világ legerősebb számítógépe



|

Hirdetés

A fejlesztések júniusi lezárásával a Blue Gene/L egy 130.000-processzorral rendelkező rendszer lesz, amelynek elméleti számítási ereje 360 teraflop - mindössze 1.6 megawattnyi fogyasztás mellett. A kaliforniai Livermore 32.000 processzorral rendelkező rendszere tavaly december óta üzemel, azonban három héttel ezelőtt kamionok kezdték el ideszállítani azokat a komponenseket, amelyek további 32.000 processzor hozzáadását teszi lehetővé a szuperszámítógéphez, így gyakorlatilag megkétszerezve annak számítási erejét. "Nagyrészt már üzemképes. Már Végeztek számításokat a 32.000 új gócon: éppen az utolsó pár hibás node kiszűrése folyik" - mondta Robin Goldstone, a Production Linux Group egyik csoportvezetője szerdán.

A Blue Gene/L körülbelül 32.000 kétprocesszoros node-ból épül fel, amely így 64.000 processzornak felel meg. A Blue Gene/L egyik 33.000 processzoros típusa, amelyet az IBM szerelt össze, novemberben első helyezést ért el a világ 500 legerősebb számítógépének listáján. Az IBM prototípusa 70.72 billió kalkulációra volt képes másodpercenként a Linpack benchmark-szoftvere szerint, amely különféle matematikai számításokat végeztet a rendszerrel.

A Lawrence Livermore új rendszere az átalakítás után közel kétszeres teljesítményre lesz képes, így majdnem háromszor lesz erősebb, mint a listán utána következő 10.240-processzoros "Columbia" névre keresztelt szuperszámítógépe, amely a NASA tulajdona. A Columbia 51.87 teraflop-ot teljesített - Goldstone azonban nem fedte fel a felújított Livermore-i rendszer benchmark-teljesítményét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.