Hirdetés

A világ legnagyobb hackerei



|

Kikre néznek fel azok, akik napjainkban még aktívan törik a rendszereket? Bemutatjuk a kiberbűnözés legismertebb arcait!

Hirdetés

1. Kevin Mitnick

 

 

mitnick.jpg

 

 

 

Mitnick nevét valószínűleg mindenki ismeri, akit hangyányit is érdekel az Internet, és a kiberbűnözés. Az USA Igazságügyminisztáriuma még mindig úgy hivatkozik rá, mint az „Egyesült Államok történetének legkeresettebb számítőgépes bűnözője." Életét, illetve tetteit két hollywoodi film is megörökíti: a „Takedown" és a „Freedom Downtime". Hacker-pályafutását a los angelesi buszjáratok elektronikus rendszerésének feltörésével kezdte - ingyenutakhoz jutva ezzel. Számtalan számítógép-hálózatba tört be, telefon-rendszerek gyengeségeit használta ki, vállalati titkokat lopott el, és a nemzetbiztonsági riasztórendszerbe is behatolt. Elfogása után négy és fél évig előzetes letartóztatásban várta a bíróság ítéletét, ami végül 5 év 8 hónapos börtönbüntetés lett.

 

Mitnick ma is számítógép-biztonsággal foglalkozik, csak a barrikád másik oldalán - Defensive Thinking névre hallgató biztonságtechnikai cégét vezeti.

 

2. Adrian Lamo

 

 

adrian-lamo.jpg

A '81-es születésű Lamo netkávézókból és könyvtárakból csatlakozott a Netre, hogy olyan komoly cégek rendszereibe törjön be, mint a New York Times, vagy éppen a Microsoft - így lett a beceneve „Homeless Hacker". A feltört rendszerek listája persze rendkívül hosszú, de a fentieken kívül talán a Yahoo!, a Citigroup, a Bank of America, és a Cingular érdemel említést. A New York Times intranetjének feltörése után nem sokkal elkapták, és 65 000 dollár kértérítést kellett fizetnie.

 

Lamo több Fortune 500 cég rendszerébe is behatolt, hogy az ott látott biztonsági hiányosságokról értesítse a rendszergazdát. Ezt - bár engedély nélkül illegális -, mégis tekinthetjük egyfajta behatolásvédelmi tesztnek. Adrian Lamo ma újságíró (ez több díjat is hozott már neki), valamint előadásokat, beszédeket tart.

 

3. Jonathan James

 

jonathanjames.jpg

 

 

A főként „c0mrade" néven ismert James igen kiemelkedő eredményeket mutathat fel: ő volt az első fiatalkorú, akit hackelésért börtönbe csuktak. Olyan helyekre tört be már 16 évesen, mint a Védelmi Minisztériumhoz tartozó Defense Threat Reduction Agency, vagy a NASA. Felhasználóneveket, jelszavbakat, szigorúan titkos dokumentumokat szerzett meg, a NASA-tól pedig 1,7 millió dollár értékű szoftvert lopott. Érdekesség, hogy az eltulajdonított szoftver a Nemzetközi Űrállomás lakóterületeinek fizikai környezetét (légnyomás, páratartalom, stb.) szabályozta.

 

James többször is megsértette a próbaidő feltételeit, így többször kellett a fiatalkorúak javítóintézetében vendégeskednie. Ma a hacker saját biztonságtechnikai cégének alapításával van elfoglalva.

 

4. Robert Tappan Morris

 

roberttappanmorris.jpg

 

 

Morrist leginkább a Morris-féreg miatt ismerik, melyet még a Cornell egyetem hallgatójaként írt 1988-ban. A hírnév indokolt, hiszen a Morris férget tartják az első, Interneten terjedő kártevőnek, így Robert Morrisé lett a kétes dicsőség, hogy elsőként ítélték el az 1986-os, számítógépes bűnözésről szóló törvény alapján. A férget állítása szerint eredetileg azért bocsátotta útjára, hogy lássa: mekkora kiterjedésű az Internet. A kísérlet túl jól sikerült: szakértők szerint körülbelül 6000 számítógép ment tönkre végleg, és nagyságrendekkel több fertőződött meg - érdemes megint belegondolni, hogy 1988-ról beszélünk! Morris 3 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, 400 órányi közmunkát kellett elvégeznie, és 10 500 dollár kártérítést fizetnie.

 

Ma az MIT professzora, a Számítástudományi és Mesterséges Intelligencia Laborban dolgozik, hálózati architektúrákkal, elosztott hash-táblás rendszerekkel foglalkozik.
 
5. Kevin Poulsen
kevin_poulsen.jpg

A "Dark Dante" néven futó hacker több látványos trükkel írta be magát a kiberbűnözés történetébe, a leglátványosabb azonban kétségkívül az volt, amikor a los angelesi KIIS-FM rádió telefonvonalait hackelte meg, hogy mindenképpen ő legyen a 102. telefonáló, így ő nyerje a nyereményként felkínált Porschét. Jókora pénzt szakított azzal is, mikor már nem élő Yellow Pages telefonszámokat aktivált egy partnerének, aki így egy virtuális escort-szolgálatot üzemeltetett egy darabig.

 

A tévénézők is örökre megjegyezhették a nevét, mikor az NBC „Megoldatlan Rejtélyek" című műsorában őt válsztották témának - és az adás alatt a show 1-800-as forródrótja titokzatos módon összomlott.

Poulsent is elkapták, 51 hónapot töltött börtönben, ma a Wired magazin újságírója és szerkesztője.

 

+1

 

jolly_joker.jpg

 

 

 

A listát azzal zárjuk, aki jelenleg a legnagyobb kiszabott büntetés rekordját tartja: ő Brian Salcedo. Őt 2004-ben 108 hónap börtönre ítélték az Egyesült Államokban, miután a Lowe's áruházlánc számítógéphálózatába behatolva olyan programot installált, mellyel hozzájuthatott a vásárlók hitelkártyájának számához. Az FBI hagyta, hogy elfogjon pár számot, csak aztán csapott le a hackerre, aki így nem is tudott visszaélni az adatokkal - más kérdés, hogy a bíróság szerint 2,5 millió dolláros kárt okozhatott volna. 16 rendbeli visszaéléssel és jogtalan behatolással vádolták meg, de vádalkuk keretében több vádat visszavontak. Az elkövetés idejében Salcedo próbaidőn volt, a bíróság többek között ezért is honorálta 9 évnyi börtönbüntetéssel a hackelést. Bár nem hacker-legenda, Brian Salcedo ezzel a rekorddal mindenképpen megérdemli a bónuszhelyet a listán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.