Hirdetés

A Youtube blokkolását is fel kell oldani Törökországban



|

Csak 15 specifikus videót tehetnek elérhetetlenné a helyi netszolgáltatók.

Hirdetés

Meglepetésekben gazdag volt a török internetezők utóbbi körülbelül két hete, ugyanis Tayyip Erdogan miniszterelnök nyomására a helyi netszolgáltatóknak elsőként a Twitter mikroblogot, majd a Youtube videomegosztót is elérhetetlenné kellett tenniük. Ennek oka, hogy a férfi állítása alapján a politikai ellenfelei a kérdéses portálokon személyes és kormányának korrupciójára utaló, hamis felvételeket terjesztettek.
 

Hirdetés


A múlt vasárnapi választásokat megnyert Erdogannak ettől függetlenül nincs teljhatalma: a Twitter teljes körű blokkolását csütörtökön, míg a Youtube „elsötétítését” ma nyilvánította alkotmányellenesnek az illetékes helyi bíróság. A határozatok szerint a netszolgáltatóknak mindkettő portált újból elérhetővé kell tenniük.


A beszámolók alapján a Twitter már használható az országban, a Youtube pedig az eddigi cselekvési tempó alapján jó eséllyel még ma újból a török netezők rendelkezésére állhat. Ettől függetlenül utóbbin 15 meghatározott videó elérését blokkolhatják a netszolgáltatók, erre törvényileg lehetőség nyílik.


(Forrás: The Verge | Illusztráció: Mohamed Nanabhay)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.