Hirdetés

Adománygyűjtő levélnek álcázott új féreg



|

Hirdetés

A féreg a "Tsunami Donation! Please help!" tárgyú, és a következő szövegű levél segítségével terjed: "Please help us with your donation and view the attachment below! We need you!" Magyarra lefordítva a "Cunami adományozás! Kérjük segítsen!", valamint a "Kérjük, segítsen Ön is adományával, és tekintse meg a mellékelt csatolmányt! Szükségünk van Önre!" felhívásokat tartalmazó levél "tsunami.exe" névre hallgató csatolmánya a felhasználó gépén rejlő címjegyzékek segítségével tovább terjeszti a vírust az interneten - közölte a Sophos PLC biztonsági cég. A program futtatása ezzel egyidőben egy denial-of-service (DOS) támadást is indít, mégpedig egy német hacker-weboldal, a www.hacksector.de ellen - mondta el a vezető technológiai tanácsadója, Graham Cluley. A weboldal hétfőn elérhetetlennek bizonyult, mikor a Sophos kutatói megpróbáltak hozzáférni. "Könnyen meglehet, hogy két hacker-csoport háborújáról van szó" - vetette fe Cluley. A Sophos-hoz kis számú bejelentés érkezett a VBSun-A elnevezésű féreg "vadon" (ITW - in the wild) történő terjedéséről.

A vírus látszólag a cunami-tragédia kihasználására irányuló számítógépes csalások új trendjének része. A brit Sophos a múlt héten hívta fel a figyelmet számos, a cunamival kapcsolatos e-mailes adathalászati kísérletre, amelyek a már mindenhol jelenlévő nigériai pénzgyűjtő levelekre hasonlítanak. "Ez csupán egy újabb figyelmeztetés arra nézve, hogy az embereknek nagyon oda kell figyelniük, milyen programokat futtatnak gépükön" - jegyezte meg Cluley, aki szerint elszaporodtak a nemrégi eseményekkel kapcsolatos csalások.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.