Hirdetés

Alkatrészhiány miatt tovább emelkedik az LCD-k ára



|

Hirdetés

A folyadékkristályos kijelzõket (LCD - Liquid Crystal Display) gyártó cégek az év eleje óta hiányt tapasztalnak a kijelzõk egyik fõ komponensébõl, amely jelentõs áremelésekhez fog vezetni, állítja a Boise-i (Idaho) központú Provizio egy, a napokban kiadott jelentésében.

Az LCD kijelzõk alapjául szolgáló speciális üveglapokból tapasztalható akadozó szállítmányok miatt a notebookokba, lapos monitorokba, illetve kéziszámítógépekbe szánt megjelenítõk könnyen hiánytermékekké válhatnak. Tim Rhodes, a Provizio vezérigazgatója úgy véli, ez a hiány akár 2003-ig is eltarthat, és jelentõs áremeléseket fog okozni. "Hasonló helyzet alakult ki 1999-ben. A hiány akkor 2000-re is átnyúlt, 2001-re azonban már túltermelés volt tapasztalható" - tette hozzá Rhodes. "Az idei évben ismét hiány lesz tapasztalható, ami csak 2003-ban fog megszûnni."

A piackutató cég szerint az LCD alapanyagok hiánya elsõsorban a folyadékkristályos kijelzõk iránt mutatkozó óriási igénynek tudható be. 2000 januárjában a világ LCD gyártói összesen 600 ezer négyzetméternyi alapanyagot igényeltek, ami ugyanazon év végére havi 810 ezer négyzetméterre nõtt, mondta Rhodes. 2000 decembere óra a növekedés folyamatosan havi 10 százalék körül alakul.

Rhodes úgy véli, az alapanyagot gyártó cégek nem készültek fel ilyen ütemû növekedésre, és képtelenek lépést tartani az LCD gyártók igényeivel. A világ LCD alapanyaggyártásának 10 százalékáért felelõs NH Techno Glass üzemének bezárása szintén komoly nehézségeket okoz az iparban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.