Hirdetés

Amerika és Izrael cyberfegyvere a Flame vírus



|

A Washington Post forrása szerint ez a malware mindössze a jéghegy csúcsa.

Hirdetés

Az utóbbi hetekben a hírekben gyakran szereplő Flame nevű malware a Közel-Keletet és Afrikát támadta. A kártevőt először még 2010-ben a Kaspersky Lab azonosította, azonban reflektorfénybe csak mostanában került, miután felfedezték, hogyan és hol terjedt el. A Kaspersky azt állította, hogy a támadások mögött szinte biztosan kormányszintű utasítások állnak, a legnagyobb célpont pedig Irán.

 

A legtöbben úgy vélték, hogy a vírus mögött az Amerikai Egyesült Államok és Izrael állnak. A Washington Postnak egy magas rangú amerikai hírszerző-ügynök mindezt megerősítette:

"Ez arról szól, hogy előkészítik a csatamezőt egy újabb fajta fedett akcióhoz. Az iráni program ellen készített cyberfegyver-kollekció sokkal messzebbre nyúlik ennél." A forrás emellett azt is elárulta, hogy a Flame mellett a Stuxnet vírus is ugyanazoktól, és ugyanabból a célból született.

 

 

Az ügy - amelyben a CIA, az NSA és az izraeli hadsereg is együttműködik - mindkét ország számára meglehetősen kínos, főleg, hogy az izraeli kormány néhány hete tagadta, hogy bármi köze lenne az egész ügyhöz. A Flame malware-t a valaha felfedezett egyik legkifinomultabb vírusnak tartják a biztonsági szakértők. A kémkedésre fejlesztett kártevő a fertőzés után mindennapi funkciók fölött veszi át az irányítást, és miközben Microsoft-rutinnak álcázva frissítésnek látszik, a kódja aktiválhat mikrofonokat, webkamerákat, rögzítheti a billentyűzeten írtakat, képernyőmentéseket készíthet, kiszedheti a képek metaadait, valamint parancsokat küldhet és fogadhat Bluetooth-on keresztül - természetesen mindezt vissza is küldi a fejlesztőinek.

 

Amerika és Izrael a támadásokkal Irán nukleáris programját igyekszik megakadályozni - a cyberbűnözés pedig egyre nagyobb szerepet kap a nemzetközi "diplomáciában". 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.