Hirdetés

Amerikai szenátorok után kémkedett a CIA



|

Legalábbis ezt állítja a Hírszerzési Bizottság demokrata párti elnöke.

Hirdetés

Dianne Feinstein, demokrata párti politikus, az amerikai Szenátus Hírszerzési Bizottságának elnöke szerint a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA munkatársai titokban megfigyelték a testület munkáját. Feinstein azt állítja, hogy az ügynökség szakemberei feltörték a bizottsági tagok által használt szuperbiztonságos informatikai-hálózatot, olyan dokumentumok után kutatva, amelyek a Bush-kormány fogva tartási és vallatási módszereivel foglalkoztak, és ezzel a számítógépes adatszerzésre vonatkozó törvények mellett az alkotmányt is megsértették.

Feinstein hétfőn a Szenátus előtt tartott beszédében megismételte azokat a vádakat, amelyek a nemrég nyilvánosságra hozott McClathy-jelentésben is szerepeltek. A CIA állítólag megpróbálta ellehetetleníteni a bizottsági tagok munkáját, átnézte a fájljaikat, hogy megtudja, mit derítettek ki, és megpróbálta megfélemlíteni őket, mondván, elloptak egy belső használatra szánt jelentést

„Komolyan aggódom amiatt, hogy a CIA kutatása megsérthette a hatalmi ágak szétválasztására vonatkozó, az Egyesült Államok alkotmányában lefektetett irányelveket – jelentette ki a szenátor. – Ezzel alááshatta a hírszerzési tevékenységek és a kormányzati működés kongresszusi felügyeletéhez szükséges alkotmányos kereteket.”

A Hírszerzési Bizottság éveken keresztül vizsgálta a CIA kihallgatási gyakorlatát; az ügynökség munkatársai a George W. Bush által vezetett kormány regnálása idején a kínzással felérő módszerektől – például a hírhedt „waterboardingtól” – sem riadtak vissza, hogy információkat szedjenek ki a feltételezett terroristákból.

Hirdetés

Feinstein szerint a CIA mindent megtett annak érdekében, hogy akadályozza a szenátus munkáját, még az is előfordult, hogy dokumentumokat tüntettek el az adatbázisból. Köztük a Panetta-jelentést: egy belső vizsgálatot, amelynek megállapításai szöges ellentétben álltak az ügynökség vezetőinek hivatalos álláspontjával arról, hogy hasznosak voltak-e a durva kihallgatási módszerek.

Feinstein azt állítja, a bizottsági tagok hamar rájöttek, hogy az ügynökség „babrál” az adatbázissal, ezért egyes dokumentumok másolatait magukkal vitték a CIA központjából. „Szükség volt rá, hogy a bizottság biztonságos adattáraiban megőrizzük és megvédjük a belső használatra szánt Panetta-vizsgálatot” – hangsúlyozta. Mark Udall demokrata párti szenátor, a bizottság egyik tagja decemberben fedte fel, hogy tudnak a jelentés létezéséről. Feinstein szerint alig egy hónappal később John Brennan, a CIA igazgatója válságstábot hívott össze.

„[Brennan azt mondta], hogy a CIA alkalmazottai mindenféle előzetes figyelmeztetés vagy jóváhagyás nélkül kutattak – ezt a kifejezést John Brennan használta – a bizottság külső telephelyen található komputerein – nyilatkozta Feinstein. – A kutatás során nem csak azokat a dokumentumokat vizsgálták, amelyeket a CIA bocsátott a bizottság rendelkezésére, hanem a bizottság saját, tűzfallal védett hálózati meghajtóját is átnézték.” Brennan azzal indokolta a keresést, hogy megtudták, néhány bizottsági tag hozzáférhetett a Panetta-jelentéshez.

Feinstein szerint a CIA megsértette az USA alkotmányának negyedik kiegészítését, a számítógépes csalásokkal és visszaélésekkel kapcsolatos törvényt és az 12333-as számú, az amerikai hírszerzés tevékenységét szabályozó elnöki direktívát. A CIA Feinstein és McClathy vádjai nyomán belső vizsgálatot indított. Eközben John Brennan, az ügynökség feje Külkapcsolatok Tanácsának meghallgatásán kereken elutasította a szenátor vádjait. „Semmilyen módon, eszközzel és formában nem próbáltuk meghiúsítani a [szenátusi] jelentés elkészítését” – hangoztatta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.