Hirdetés

Anglia biometriás személyi igazolványt fontolgat



|

Hirdetés

David Blunkett belügyminiszter már novemberben elmondta, hogy a kormány azt tervezi, hogy 2010-ig minden szigetországi lakost olyan személyi igazolvánnyal kívánnak ellátni, amely egy beágyazott lapkán tartalmazza a személy biometriás azonosítóit, melyeket egy „biztonságos országos adatbázisban” tárolnak majd. Blunkett szerint erre a „21. század kihívásai - a globális mobilitás, a technológiai fejlődés előmozdítása, ill. az illegális bevándorlás/munkavállalás, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc - miatt van szükség. Az igazolvány olyan személyi adatokat tartalmazna, mint a lakcím, telefonszám, TB-szám, egészségi állapot, esetleges büntetett előélet, valamint a biometriás azonosító - ami lehet szivárványhártya mintázata, az ujjak vagy a tenyér lenyomata.

Az igazolványokat két szakaszban adnák ki, először a megújított vagy újonnan kiadott útlevelekben és jogosítványokban, majd - még mindig az első fázisban, az adatbázis létrejötte után - a szigetországban tartózkodó külföldiek kapnák meg, végül igazolvánnyal látnák el azokat is, akiknek se útlevelük, se jogosítványuk nincs. A második szakasz gyakorlatilag nem más, mint az, hogy a program beindulása után öt évvel az igazolvány használata kötelezővé válik. A polgárjogi csoportok tiltakoznak a terv ellen, és érveiket megerősíti a belga Ubizen cég biztonsági igazgatója, Bart Vansevenant is. Az Ubizen dolgozik a belga elektronikus személyi igazolvány programjában, amely az első olyan program Nyugat-Európában, amely túljutott a kísérleti szakaszon. Vanservant szerint felesleges a biometria használata, egyrészt mert a technológia még éretlen, másrészt költséges a támogatása. Nem beszélve arról, hogy csak a brit lakosok nyilvántartásához használnák, miközben a terroristák valószínűleg idegen ország útlevelével érkeznek Angliába.

A rendszernek csak akkor volna értelme, ha világméretekben használnák - de annak kicsi a valószínűsége, hogy a brit kormány rá tudja beszélni az összes államot a használatára. Vanservantnak kételyei vannak az országos adatbázis biztonságával kapcsolatban is, ami szerinte „elég rossz ötlet, mivel ideális célpontot kínál a hackerek és a terroristák számára”. A belga adatbázisba a kártya kiadásakor került adatok vannak csak, az adatbázisnak ráadásul nincs online eleme, és nem kapcsolódik más országos adabázisokhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.