Hirdetés

Áprilisi spam áradat



|

A Symantec havonta kiadja levélszemétről szóló jelentését. Íme az aktuális Symantec Spam Report.

Hirdetés


A Symantec Spam Report áprilisra vonatkozó főbb megállapításai:

 

  • A képeket tartalmazó spamek aránya a korábbi hónapban tapasztalt 37 százalékról 27 százalékra csökkent, de egyre több, nem angol nyelvű európai ország nyelvén íródott ilyen spam tűnik fel.
  • Az e-mailek döntő többsége még mindig kéretlen levél, arányuk a korábbi hónapokhoz hasonló volt, 65 százalékot ért el.
  • Újdonság a „company character assassination” spamek megjelenése, amelyek nagyobb vállalatokról, márkákról közölnek valótlan, negatív állításokat. Legutóbb egy ismert, amerikai gyorsétterem hálózatot vettek így célba, és az üzenet küldői 500 dollárt kínáltak az étteremből származó ételmintákért.
  • Szintén újdonságnak számít, hogy a spamek küldői legális, ingyenes képfeltöltő oldalak szolgáltatásait is igénybe veszik, majd a feltöltött képek URL címeit használják a kéretlen leveleikben, melyeket így számos, erre még fel nem készített antispam alkalmazás képtelen kiszűrni.
  • Újabb 419-es spamek tűntek fel áprilisban. Ezt a spam fajtát a nigériai büntető törvénykönyv paragrafusa után nevezték el, jellemzően az afrikai diktátorokhoz kapcsolódó, szövevényes történeteket tartalmaztak, melyek végén segítséget kérnek a címzettől, hogy saját bankszámla használatának átadásával, és némi anyagi támogatással járuljon hozzá az egyes afrikai országokban zárolt milliós vagyonokhoz való hozzáférésben, későbbi, jelentős összegű jutalom fejében. Most egy állítólagos, Irakban szolgált, bombatámadásban megsérült amerikai katona kéri a címzetteket, hogy segítsenek hozzáférni az általa talált készpénzhez.

 

 

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő világszerte leggyakrabban áprilisban:

 

  • Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 22%
  • Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 21%
  • Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet: 21%
  • Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 16%

 

A spamek eredetét vizsgálva továbbra is az alábbi sorrend jellemző a kontinensekre:

 

1. Észak-Amerika

2. Dél-Amerika

3. Európa

4. Ausztrália/Óceánia

5. Ázsia

6. Afrika

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.