Hirdetés

Áramszünet után



|

Hirdetés

Azután helyreállt az áramszolgáltatás, ám a gép bekapcsolásakor a Windows XP helyett egy kék képernyő fogadott, közvetlenül a BIOS betöltése után: nem találja a boot eszközt. Mit tegyek, mielőtt leformáznám a fontos adatokat?Az áramszünet a számítógép ádáz ellensége. Az előre nem tervezett, hirtelen leállás nemcsak a hardverekben tehet kárt, de Windowsunk pályafutását is derékba törheti. Valószínűleg most is ez történhetett, mert ha már a nyitó képernyőig sem jut el, akkor gyanús, hogy oda az állományrendszer!

A mentési akciót a Windows XP telepítő CD-jéről vezéreljük, mivel csak erről tudunk rendszert indítani. Az első képernyőn válasszuk a Javítás funkciót, és várjuk meg, amíg a helyreállító konzol bejelentkezik. Valószínűleg nem kérdezi meg tőlünk sem a Windows helyét, sem a rendszergazdai jelszót. Ezután írjuk be az alábbi parancsot, szóközökkel tagolva: chkdsk /p /r. A művelet a lemez méretétől és az adatok mennyiségétől függően egy óráig is eltarthat. Ha elkészült, akkor az exit parancs begépelésével indítsuk újra a rendszert, most már a merevlemezről. Ha ettől még nem gyógyult volna meg a Windows, akkor ismét indítsuk el a konzolt CD-ről, és próbálkozzunk a következő parancsokkal: fixmbr és fixboot.

Ha ez sem segít, akkor gyógyítás helyett eljött az adatmentés ideje. Szereljük ki a merevlemezt, és tegyük be egy másik számítógépbe második vagy harmadik egységként. Ha az ottani rendszerben látszik a merevlemez tartalma, akkor mentsünk le róla mindent, majd győződjünk meg arról, hogy nincs-e rajta fizikai hiba. Ezután hozzáláthatunk az újratelepítéshez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.