Hirdetés

Artisjus: 2014-től a táblagépek után is adózni kell

|

Viszont csökken a telefonok és set-top boxok után fizetendő díj.

Hirdetés

Idei feltehetően utolsó sajtóközleményében az Artisjus pénteken bejelentette az üreshordozó-díj 2014. január 1-től érvényes változásait, a legfontosabb újdonságot a hazánkban is erősen terjedőben lévő táblagépek megadóztatása jelenti. A díjnak köszönhetően kapacitástól függően 336 – 5040 forint közti összeggel nő jövőre a tabletek fogyasztói ára, a pontos árszabás alant tekinthető meg.

Hirdetés


Viszont pozitív fejlemény, hogy az „audio, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas mobiltelefonok” esetében a beépített háttértár sarca 30 százalékkal fog csökkenni (azonos lesz a tabletekre kivetettel), míg a set-top boxok merevlemezei után fizetendő díj 20 százalékkal esik.


„1982 óta magyar jogszabály, 2001 óta európai uniós irányelv is rendelkezik arról, hogy ha egy ország szabaddá akarja tenni a zenei és filmes magánmásolásokat polgárainak, az alkotókat, előadókat és kiadókat kompenzálnia kell. Ennek eszköze az üres hordozó díj, amely a kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába kerül beépítésre.


Idén először a szerzők, előadók és kiadók jogkezelői nagyobb gazdasági elemzést készíttettek arról, hogy milyen díjterhelés lehet indokolt Magyarországon, és hogy az alkalmazott tarifarendszer megfelelő-e a célok elérésére. A tanulmány kimutatta, hogy a szabad zenei magánmásolások által generált fogyasztói többlet társadalmi szinten több mint 10 milliárd forint – azaz maguk a zenehallgatók, zenerajongók legalább ennyire értékelik azt a szabadságot, amit az üres hordozó díj jelent nekik. Ez a többlet lényegesen meghaladja az üres hordozó díj bevételeket (2012: 3,6 milliárd Ft), amik tehát összességében nem tekinthetők magasnak.


Ugyanakkor azt is kimutatta a felmérés, hogy európai összehasonlításban a magyar díjrendszer kevés hordozótípust fed le, és azokra nézve ezért fajlagosan viszonylag magas díjat terhel. Ezt az eredményt figyelembe véve a jogkezelők és a díjfizetők 2014-re olyan megállapodásra jutottak, ami egy lépésben jelentősen csökkenti a zenék és filmek másolására ma leggyakrabban használt két hordozótípus, a mobiltelefonok és a tévés set-top-boxok jogdíját” – olvasható az Artisjus sajtóközleményében.


(Fotó: Timothy Brown / Flickr)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.